Acute pijn in de rug of onderrug vereist teamwork

 

Actue pijn in de rug of onderug is een van de meest voorkomende klachten. De oorzaken zijn talrijk, net als de behandelingsmethoden. Daarom is het bij acute pijn in de rug of onderrug belangrijk dat u door zeer ervaren specialisten wordt geholpen. Vaak zullen er meerdere specialisten uit verschillende disciplines aan te pas komen om uw pijn goed te behandelen. Vraag hierom uw huisarts om een doorverwijzing naar de Twentse gespecialiseerde kliniek OCON. Bij het Orthopedisch Centrum Oost Nederland werken ze namelijk met teams van super-specialisten die uw klachten analyseren en proberen te verhelpen. Echt teamwork.

 

Breed scala aan oorzaken

De rug (of liever: wervelkolom) is de basis van onze lichaam en van onze lichaamshouding. Naar schatting heeft 80 procent van de moderne mens wel eens of vaker last van pijn in rug of onderrug. Chronische klachten van de onderrug worden vaak veroorzaakt door slijtage (ouderdom) of aangeboren afwijkingen. De oorzaken van acute pijn in rug of onderrug zijn meestal toe te schrijven aan overbelasting (zwaar tillen, sporten) of verkeerder belasting (een vreemde draai maken, verkeerd zitten of liggen). In veel gevallen gaan de acute klachten vanzelf weer weg als de wervelkolom en/of de rugspieren rust krijgen. Het versterken van de rugspieren door gerichte gymnastiekoefeningen thuis of in de sportschool kan bijdragen aan het voorkomen van acute pijn in rug of onderrug door overbelasting.x

 

Slijtage en ouderdom

Maar vaak speelt er meer dan overbelasting. De mate waarin slijtage door ouderdom en werkbelasting tot klachten leidt, wordt bijvoorbeeld mede bepaald door erfelijkheid. In de ene familie komen acute pijn in de rug of onderrug vaker voor dan bij een andere familie, maar roken kan bijvoorbeeld ook bijdragen aan de degeneratie van de wervelkolom. Als een pijn plotseling in de onderrug schiet, kan de oorzaak meestal niet exact worden achterhaald. Rust en pijnbestrijding zijn dan de enige opties. En natuurlijk kunnen ontstekingen, gezwellen of reuma de acute pijn in de rug of onderrug veroorzaken. Daarom werken de super specialisten op het gebied van acute pijn in rug of onderrug van OCON nauw samen met specialisten uit andere medische vakgebieden. Deze samenwerking is binnen de kliniek mogelijk omdat er dertien super specialisten zijn die hun ervaring en kennis delen om u weer snel op de been te helpen. OCON werkt nauw samen met de Ziekenhuis Groep Twente in Hengelo zodat er ook nog eens een beroep op de actuele kennis van ZGT kan worden gedaan. In het geval van acute pijn in rug of onderrug is deze brede aanpak nodig omdat zowel patiënten als behandelaars kunnen verdwalen in het woud van oorzaken en behandelingen. Als een klacht vanuit andere disciplines wordt bekeken neemt de kans op de juiste beslissingen toe. Bij OCON wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de psychische kant van acute pijn in rug of onderrug. Juist omdat de analyse en behandeling zo lastig kunnen zijn, kan acute pijn in rug of onderrug leiden tot psychische (over)belasting van de patiënt.

 

Patiënt staat centraal

OCON heeft als motto "Dat maakt beter" en dat merkt u als u bij de kliniek aanklopt met acute pijn in rug of onderrug. Vanaf het maken van de eerste afspraak tot en met uw ontslag zijn alle medewerkers er op gericht uw klachten te verhelpen zodat u snel uw normale leven weer kunt hervatten. Patiëntgerichtheid staat niet alleen voorop bij onze super specialisten, maar ook bij het verplegend en verzorgend personeel. In onze klinieken in het prachtige en rustige Twente krijgt u alle aandacht die u met uw acute pijn in rug of onderrug verdient. De voorlichting is helder en begrijpelijk. Uw specialist neemt voldoende tijd voor overleg en uitleg van wat u te wachten staat. OCON wil dat u zonder vragen of vraagtekens de behandeling ingaat zodat we samen kunnen werken aan uw herstel. OCON medewerkers helpen u ook bij het uitzoeken wat uw verzekeringsmaatschappij wel en niet vergoed.

 

Snel herstel

Rapid recovery (snel herstel) staat daarbij voorop. Het is een uitgangspunt van OCON dat de behandeling van uw klachten snel moeten leiden tot volledig herstel. Onze modernde en luxe klinieken zijn op deze rapid recovery ingericht, zonder echter de zorgvuldigheid uit te oog te verliezen. Het team van onze super specialisten staat borg voor deze zorgvuldigheid.

 

Vraag uw huisarts om een verwijzing

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak dus voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaald of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.