Pijnlijke branderige voeten, een syndroom met vele oorzaken

 

Pijnlijke branderige voeten. Het is een aandoening die al in het begin van de negentiende eeuw beschreven is als "burning feet syndrome". De branderige voeten geven soms een lichte irritatie, maar regelmatig ook een heftige pijn. Er kan sprake zijn van een constant brandende pijn in de voet. De pijnklachten zijn soms zo hevig, dat dit tot een gestoorde nachtrust leidt. Brandende voeten kunnen verschillende oorzaken hebben. De orthopedisch chirurgen, verpleegkundigen en sportfysiotherapeuten van OCON en OCON Sportmedische kliniek zijn gespecialiseerd in een passende en oorzaakgerichte behandeling van de brandende voeten pijn.

 

Brandende pijn in de voet door een onderliggende kwaal

Een brandende voet met brandende tenen is een uiterst vervelende aandoening die u beperkt in uw dagelijkse levensritme. De symptomen van pijn onder de voet kunnen op zichzelf staan, maar zijn vaak een gevolg van een andere, onderliggende kwaal. De rode draad is echter, dat de pijnsignalen worden afgegeven door zenuwen in de voet. In de medische wereld wordt het ook wel het syndroom van Grierson-Gopalan genoemd.

Oorzaken waardoor pijnlijke branderige voeten kunnen ontstaan zijn:

  • Lang lopen of veel staan tijdens het werk

  • Te krappe, knellende schoenen of schoenen met hoge hakken

  • Schimmelinfectie en allergie

  • Diabetes, reuma of een schildklierafwijking

  • Zenuwaandoening als neuropathie

  • Chronische nieraandoening en/of slechte bloedcirculatie in de benen

  • Beklemming zenuw naar de grote teen, ofwel het tarsale tunnelsyndroom

  • Erfelijke aandoening, bloed- of stofwisselingsziekte

  • Incidenteel een afwijking in het ruggenmerg

 

 

Brandende voeten komen vaker voor bij ouderen dan bij jongeren

Een pijnlijke branderige voet ziet men vaker bij oudere dan bij jongere mannen en vrouwen, maar ook jongeren en kinderen kunnen hier last van hebben. Voetschimmel - ook wel zwemmerseczeem genoemd - is een van de voornaamste oorzaken van brandende voetzolen en branderige tenen. Dit komt bij 20% van de mannen en vrouwen voor. Voetschimmel veroorzaakt jeuk en een brandend gevoel, leidt tot kloven, blaasjes en schilfers op de voet en verspreidt een nare geur. Bij een zenuwbeklemming is er niet alleen sprake van branderige voeten, maar ook van tintelende voeten en tenen.

 

Doelmatige behandeling tegen branderige voeten met pijn

De voet is een complex gewricht, dat dagelijks zwaar wordt belast. De voet wordt gevormd door de voorvoet (met de vijf middenvoetsbeentjes en tenen), de middenvoet en de achtervoet (met voetwortelbeentjes). De pezen en spieren rond de voet zorgen voor de voetbewegingen. Een brandende pijn in de voet laat zich specifiek voelen als pijn onder de bal van de voet en branderige voetzolen. De diagnostisering en behandeling bij OCON is gericht op een juiste houding, natuurlijk bewegingspatroon en optimale werking van het zenuw-, vaat- en spierstelsel in en om de voeten. Dat maakt het beter.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.