Last van buikpijn of rugpijn

Pijn in de buik, onderbuik of rugpijn kan erg vervelend zijn en kan lastig te lokaliseren zijn. U kunt last hebben van een deel van uw buik of rug, terwijl de daadwerkelijke klacht ergens anders zit. De oorzaken kunnen dan ook erg divers zijn.

Buikpijn kan bijvoorbeeld duiden op:

  • galstenen

  • maagzweren

  • stress

 

Pijn in de onderbuik komt meestal vanuit uw blaas, nieren of darmen. Rugpijn kan weer wijzen op een hernia of beschadiging van de rugwervels. Het kan zelfs voor een huisarts heel lastig zijn een goede diagnose te stellen. Een orthopedisch chirurg van OCON is gespecialiseerd in het herkennen van dergelijke klachten.

 

Wanneer krijg je last van buikpijn of rugpijn?

Buikpijn kan dus verschillende oorzaken hebben. Mensen die een stressvol beroep hebben, kunnen snel last van de onderbuik krijgen. In dat geval kan het lastig zijn een duidelijke oorzaak voor de klachten te vinden. Buikklachten of onderbuikklachten komen vooral ook vaak voor bij vrouwen, met name menstruatiepijn of ovulatiepijn of een cyste in een eierstok of in de baarmoeder.

Veel klachten kunnen ook buik en rugpijn met zich mee brengen. De pijn in de buik straalt dan uit naar de rug.

Prostaatklachten zijn weer onderbuikproblemen die vaak bij mannen voor komen. Mannen hebben ook vaker last van de rug. Rugklachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan bij het uitvoeren van zware werkzaamheden. Zo krijgen bouwvakkers bijvoorbeeld sneller last van een hernia of van beschadiging van de rug. Ook sportmensen hebben doorgaans sneller last van rugpijn dan buikpijn.

 

Anatomie van de buik en de rug

In de buik zijn veel belangrijke onderdelen van het lichaam gevestigd, zoals de dunne en de dikke darm, de eierstokken en de baarmoeder bij vrouwen en de prostaat bij mannen. Ook de blaas bevindt zich in de buikstreek. Allen onderdelen van het lichaam waar men snel last van kan krijgen. De rug huisvest verschillende wervels en wervelschijven, die erg kwetsbaar kunnen zijn. Vooral bij zware belasting kunnen er dan klachten opleveren.

 

Heeft u last van buikpijn of rugklachten en wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dan is een verwijzing van uw huisarts benodigd. Het is daarom belangrijk om eerst een afspraak te maken bij uw huisarts. Uw huisarts kan dan vervolgens aangeven of een afspraak met een orthopedisch chirurg bij OCON gewenst is in uw situatie.