Door de rug gaan, een veelvoorkomend probleem

 

?Het is in mijn rug geschoten? of ?Ik ben door m'n rug gegaan?. Het zijn uitdrukkingen die regelmatig te horen zijn bij mensen met rugpijn. Bijna 80% van de mannen en vrouwen heeft wel eens last (gehad) van verkrampte spieren met acute pijn in de onderrug. Het wordt ook wel spit genoemd. In de meeste gevallen verdwijnt de spierpijn in de rug binnen een dag, maar er is ook een risico dat het door de rug gaan overgaat in een hernia. Een tijdige en deskundige diagnose, behandeling en nazorg is van groot belang om hevige last in de rug te voorkomen. De orthopedisch chirurgen, verpleegkundigen en sportfysiotherapeuten in OCON en OCON Sportmedische kliniek kunnen deze zorg leveren.

 

Acute pijn in de rug door overbelasting of een verkeerde beweging

?Door je rug gaan? komt voor bij overbelasting van de rug of bij een plotselinge draai- of buigbeweging. Bijvoorbeeld bij zwaar of verkeerd tillen, een dagje in de tuin werken of een verkeerde draai- of bukbeweging in huis of bij sporten. Het wordt aangeduid als ?het schiet in mijn rug?. De klachten moeten serieus worden genomen, want een te forse overbelasting of trauma kan leiden tot een uitstulping van de tussenwervelschijf (hernia). Dit voelt als een scherpe pijn, die uitstraalt in de benen. Als u door uw rug bent gegaan, kunnen de volgende verschijnselen optreden:

  • Felle pijn in de onderrug

  • Verkramping van de onderrugspieren

  • Bijna niet meer kunnen bewegen van de pijn

 

 

Beroepen met verhoogd risico op spit

Een verkeerde houding en een verkeerde manier van bewegen, werken het door de rug gaan in de hand. Als deze beweging bovendien veelvuldig en langdurig wordt herhaald, kan acute lage rugpijn met een stijve rug optreden.

Beroepen met een verhoogd risico op "door je rug gaan" zijn:

  • Bouwvakkers en stratenmakers

  • Productiemedewerkers in fabrieken

  • Agrariërs in de land- en tuinbouw of veeteelt

  • Verpleegkundigen en ziekenverzorgsters

  • Schoonmakers

  • Magazijnmedewerkers en logistiek medewerkers

  • Vrachtwagenchauffeurs en taxichauffeurs

 

Spit komt vaak voor en manifesteert zich veelal op jonge leeftijd als gevolg van een vertilling. Het keert in een latere levensfase terug. Het is belangrijk om bij door de rug gaan enerzijds de rug zoveel mogelijk te ontlasten, maar anderzijds in beweging te blijven. Gedoseerd lopen en fietsen is goed. Mensen die blijven bewegen, raken sneller van hun spit af.

 

Fysiotherapeutische behandeling van ?verzwikking van de rug?

De rug vormt gevormd door de wervelkolom of ruggengraat. Tussen elke botwervel zit een tussenwervelschijf van kraakbeen. In het wervelkanaal, een doorlopend gat in de wervelkolom, lopen de zenuwen tussen de hersenen en alle lichaamsdelen. De zenuwen die de benen van informatie voorzien, treden tussen de onderste ruggenwervels uit.

 

Door je rug gaan is een soort verzwikking van de rug. Het gaat gepaard met scheurtjes in de wand van de tussenwervelschijf (discus). In de meeste gevallen is er sprake van kleine scheurtjes, bij een scheuring van de hele wand spreken we van een hernia. De acute spitklachten kunnen worden verminderd en voorkomen door gerichte training van de rug- en buikspieren, dat tot een betere rompstabiliteit leidt. De sportfysiotherapeut in OCON Sportmedische kliniek heeft bij pijn in de onderrug en bekken ook oog voor een goede lichaamshouding - er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een bekkenscheefstand of beenlengteverschil - en juiste tiltechniek.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.