Een doorgezakte voet kan tot veel pijn en ongemak leiden

 

Een doorgezakte voet of spreidvoet is een gevolg van het doorzakken van de voetboog, waardoor de voeten iets langer worden. Het wordt ook wel als platvoeten aangeduid. Een doorgezakte voet geeft klachten van een brandende, scherpe pijn boven en onder de bal van de voet. Daarnaast is er meestal sprake van eeltvorming, likdoorns en blaren, die bij staan en lopen pijn veroorzaken. Doorgezakte voeten kunnen tot standsveranderingen in de enkels, knieën, heupen en wervelkolom leiden, met afgeleide hoofdpijn- en rugpijnklachten. De orthopedisch chirurgen en sportfysiotherapeuten van OCON en OCON Sportmedische kliniek zijn gespecialiseerd in een doorgezakte voet behandeling, waarbij de standsverandering wordt gecorrigeerd en de pijnklachten worden bestreden.

 

Spreidvoeten of platvoeten hebben vele oorzaken

Doorgezakte voeten met pijn onder de voet en pijn in de tenen, kunnen een gevolg zijn van vele oorzaken. De klachten zijn zeer uiteenlopend. Van spierklachten door overbelasting tot zenuwklachten en gewrichtsklachten. De doorgezakte voeten pijn houdt meestal aan, daar de afwijkende stand van de voet structureel is.

Oorzaken van doorgezakte voeten met pijn in de voorvoet zijn:

  • Zwangerschap met gewichtstoename en veranderde hormoonhuishouding

  • Een aangeboren standsafwijking of botvergroeiing

  • Ouderdom

  • Het dragen van schoenen met hoge hakken

  • Overgewicht

  • Chronische aandoeningen als reuma en artrose

 

 

Een staand beroep geeft een verhoogd risico

Met het ouder worden, zakt de voetboog aan de binnenkant van de voeten in. Waar normaliter alleen de hiel, de bal van de voet, tenen en buitenzijde van de voet de grond raken, komt bij een spreidvoet de voetboog ook in contact met de grond. Doorgezakte, brandende voeten zijn er in vele vormen en gradaties. Een staand of zwaar beroep als politieagent, conducteur, beveiligingsbeambte, bouwvakker, wegwerker of docent geeft een verhoogde kans op platvoeten.

 

Fysiotherapeutische behandeling of orthopedische operatie

Bij een spreidvoet is de voorvoetboog doorgezakt. Het hielbeen zakt naar buiten, de enkel en het onderbeen draaien binnenwaarts. De kopjes van de middenvoetsbeentjes drukken naar onderen. Door de verhoogde druk, gaan de tenen gespreid staan en de voorvoet wordt breder en platter. De voet gaat hierdoor knellen in de schoen. De doorgezakte voet veroorzaakt pijn onder de voorvoet en pijnlijke tenen. Als te lang te smalle schoenen worden gedragen, loopt men het risico op een verkromming of scheefstand van de grote teen. Ook wel hallux valgus genoemd.

Een niet-tijdige behandeling van een doorgezakte voorvoet kan ook tot een zenuwbeknelling leiden.

In sommige gevallen is een orthopedische operatie noodzakelijk om het probleem te corrigeren en de pijn te verminderen of weg te nemen.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.