Gezwollen kuiten

Iedereen die langere tijd stil zit loopt het risico dat zich in de aderen van de onderbenen kleine bloedstolsels vormen die in meer of mindere mate voor ongemak kunnen zorgen. De medische term hiervoor is 'deep venous thrombosis' (DVT) en wordt ook wel het 'economyclass-syndroom' genoemd, vanwege het feit dat het veelvuldig voorkomt bij mensen die regelmatig vliegen. Dat houdt echter niet in dat dit verschijnsel alleen voorkomt wanneer men stil zit tijdens het vliegen. Theaterbezoekers, passagiers en bestuurders van bussen, auto's en vrachtauto's - en zelfs wie aan een bureau werkt - loopt een bepaald risico.

 

Algemene symptomen

De algemene symptomen bij een bloedstolsel zijn over het algemeen pijn, een gezwollen kuit, rood zien, warmte en soms koorts. Meestal is alles wat zich beneden het stolsel bevindt in het been opgezwollen. Maar, trombose kan zich ook voordoen zonder duidelijk aanwezige symptomen. In algemene zin is het raadzaam, indien u vermoed dat u hier last van heeft, uw huisarts te raadplegen. In overleg met u kan er worden besloten om u door te sturen naar OCON Sportmedische kliniek voor verder onderzoek en waar mogelijk ook behandeling.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.