Hand- en polsklachten? OCON helpt

Het goed functioneren van de handen en de polsen is van groot belang. Op het werk, tijdens de vrije tijd en in het dagelijks leven bent u er in veel gevallen immers op elk moment afhankelijk van. Dat begint al 's morgens als u na het ontwaken gaat douchen en uw kleding aantrekt, maar geldt bijvoorbeeld ook wanneer u fietst, autorijdt, uw e-mail beantwoordt of uw brood smeert. Daarom is het cruciaal om bij beginnende hand- en polsklachten of pijnlijke polsen en handen op tijd een specialist te raadplegen.

 

OCON is een medische instelling die zich richt op alle voorkomende orthopedische aandoeningen en klachten. Vraag uw huisarts indien nodig om een doorverwijzing naar onze kliniek in het gebouw van de Ziekenhuisgroep Twente in Hengelo.

Pijn in de handen en polsen kan uiteenlopende oorzaken hebben, waaronder:

  • Overbelasting

  • Slijtage

  • Letsel door een ongeval

  • Erfelijke factoren

  • Een ontsteking

 

Afgezien van letsel door ongevallen en aangeboren hand- of polsafwijkingen, is artrose een van de belangrijkste mogelijke oorzaken voor het ontstaan van zere handen en polsen. Hoewel deze aandoening veelal op latere leeftijd de kop opsteekt, krijgen ook jongeren en jongvolwassenen soms last van artroseverschijnselen. Langdurige overbelasting, erfelijkheid en een lichamelijke reactie op een plaatselijke ontsteking zijn prominente veroorzakers van aan artrose gerelateerde hand- en polsklachten. Een veelvoorkomende polsaandoening is het carpaletunnelsyndroom (CTS). Hierbij raakt de middelste polszenuw bekneld, wat leidt tot tintelingen, krachtverlies, pijn en een verminderde gevoeligheid en buigzaamheid van de duim en vingers.

Andere aandoeningen waardoor mensen last aan handen en polsen krijgen zijn onder meer:

  • Ganglion, een met vocht gevulde uitstulping bij het gewricht of de pees

  • Trigger finger of trigger thumb, een belemmering van de pees door zwelling of vernauwing

  • Mallet finger, letsel aan de pees of peesaanhechting van de vingers

 

Wanneer u pijnlijke handen en polsen ervaart zonder dat er een aanwijsbaar voorval aan ten grondslag ligt, is dus niet altijd direct duidelijk wat dit ongemak veroorzaakt. Indien u een helder beeld wilt krijgen omtrent uw hand- en polsklachten biedt een doorverwijzing naar OCON uitkomst. Dat maakt het beter.

 

Pijn in polsen en handen - wanneer komt het voor?

Hand- en polsklachten als gevolg van artrose komen bij veel mensen van 55 jaar of ouder voor. Deze vorm van gewrichtsslijtage is dan ook het gevolg van een normaal verouderingsproces. Met name bij het ontstaan van artrose op jonge leeftijd spelen erfelijkheidsfactoren een grote rol, maar eerder letsel en langdurige belasting zijn eveneens belangrijke redenen. Zere handen en polsen veroorzaakt door het carpaletunnelsyndroom relateert men niet zelden aan arbeidsomstandigheden, zoals het maken van repeterende bewegingen of het dagelijks zitten in een onnatuurlijke werkhouding.

 

Afhankelijk van de soort pijn aan de handen en polsen die men ervaart, onderscheiden huisartsen en orthopedisch chirurgen verschillende oorzaken, waaronder reumatische artritis, diabetes, gewrichtsontstekingen, sportblessures (vooral voetbal, basketbal en volleybal) of letsel door een ongeval. Bij aandoeningen als ganglion, trigger finger en mallet finger tast men wat betreft de achtergrond ervan vaak in het duister. De orthopedisch chirurgen van OCON hebben echter ieder hun eigen specialisatie, zodat mensen die last van hun hand of pols hebben doorgaans snel verlichting voelen.

 

De anatomie van de handen en polsen

De hand bestaat uit meer dan tien spieren, die zich bij de duim, rond de middenhandsbeentjes en op de handrug bevinden. Elke spier is verantwoordelijk voor de beweging van een van de vingers of een bepaald gedeelte van de hand. Daarnaast bevat de hand drie zenuwen, die over de gehele lengte van de arm lopen. De pols is het gedeelte dat de hand met de arm verbindt en bestaat uit twee gewrichten. Hierdoor kan een gezonde pols op meerdere manieren worden gebogen, waarmee het tot de meest flexibele gewrichten in het menselijk lichaam behoort. Het ingenieuze samenspel van spieren, zenuwen, botjes en gewrichten is tevens een van de belangrijkste redenen voor het ontstaan van de diverse hand- en polsklachten en het optreden van pijn in de handen en polsen.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak daarom voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.