Heeft u last van heupklachten? OCON helpt! 

Heupklachten sluimeren vaak al jaren en hebben vele oorzaken

Vele mensen hebben soms al jaren last van een pijnlijke heup of heupen, waarbij de klachten niet vanzelf verdwijnen. Bij heupklachten is vaak sprake van symptoombestrijding. Niet de oorzaak, maar de gevolgen worden behandeld met onder andere pijnstillers, injecties, spierontspanners en ontstekingsremmers. Bij pijnlijke heupen is het juist belangrijk om de exacte reden van de klachten te achterhalen. Dat vraagt om een deskundig oog van een ervaren en gespecialiseerde orthopedisch chirurg of sportfysiotherapeut. In dat geval bent u bij OCON en OCON Sportmedische kliniek aan het goede adres.

 

Symptomen van pijn in de heupen en bewegingsbeperking

De belangrijkste symptomen van heup klachten zijn:

 • Pijn in rust en bewegen, ook 's nachts

 • Uitstraling naar het been en geslachtsdeel

 • Een verstoord looppatroon

 • Bewegingsbeperking in het heupgewricht

 • Kortere afstanden kunnen lopen

 

Heupklachten met heuppijn kunnen door diverse bronnen worden veroorzaakt. Het maakt pijn in de heupen lastig te diagnosticeren. De pijn openbaart zich meestal in de lies of straalt uit naar de knie. Pijn die optreedt aan de bil, onderrug, buitenkant van de heup en het schaambeen, is meestal gerelateerd aan problemen met het bekkengewricht ofwel SI-gewricht. De belangrijkste oorzaken van heup klachten met heup pijn zijn:

 • Artrose of slijtage van de heup

 • Slijmbeursontsteking

 • Bekkeninstabiliteit of heupinstabiliteit

 • Overgewicht

 • Afwijkende stand na bekken-, heup- of bovenbeenbreuk

 • Doorbloedingsstoornis van de heupkop

 • Heupdysplasie met onvoldoende bedekking van de kop in de kom

 

Bij artrose is er sprake van een geleidelijke slijtage van de heup door afnemend kraakbeen. Het leidt tot een pijnlijke en stijve heup en vervolgens tot een veranderd looppatroon om de pijnklachten zoveel mogelijk te omzeilen. De terugkerende, hevig zeurende pijn verergert bij bewegen. Bij ernstige heupartrose kan een kunstheup nodig zijn, waarna de man of vrouw met de nieuwe heup optimaal moet worden getraind om weer pijnvrij en met voldoende flexibiliteit in het gewricht te kunnen bewegen. Een slijmbeursontsteking van de heup voelt aanvankelijk als spierpijn en ontwikkelt zich tot een zeurende en uitstralende pijn. De ontsteking van de heup gaat bijna nooit vanzelf over en vraagt fysiotherapeutische behandeling. Heup- of bekkeninstabiliteit geeft hevige pijn in de heup, in combinatie met bewegingsproblemen van het bekken. Deze klachten komen regelmatig voor bij zwangere vrouwen, maar ziet men ook bij vrouwen die niet in verwachting zijn en bij mannen. De pijn zit veelal bij het schaambeen en in de onderrug en kan uitstralen naar de lies, de binnenkant van het bovenbeen en het geslachtsdeel.

 

Heup klachten openbaren zich vaak rond middelbare leeftijd

Heup klachten kunnen op elke leeftijd optreden. Pijn in de heup openbaart zich vaak rond de middelbare leeftijd. De slijtage van de heup is dan al jaren aan de gang. Heupklachten met slijtage komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er zijn ook blessures, ziektes en aandoeningen, waarbij pijn in de heupen een van de verschijnselen is. Denk aan:

 • Sportblessures en botbreuken

 • Chronische aandoeningen als reuma

 • Een bacteriële infectie

 • Een tekort aan vitamine B12

 • Een tumor of gezwel in de heup

 

De orthopedisch chirurgen, sportartsen en sportfysiotherapeuten van OCON en OCON Sportmedische kliniek zien de heupen, het bekken en de onderrug als een natuurlijke eenheid, van belang voor een goede houding en een natuurlijk bewegingspatroon. Heupklachten met pijn in de heupen worden dan ook altijd onderzocht en behandeld in relatie tot het bekken en de onderrug. De behandeling en nazorg richten zich vooral op houdingscorrectie, opheffen van bewegingsbeperkingen en herstel van stabiliteit door training van de essentiële spierketens.

 

Behandeling gericht op goed functioneren heup, bekken en onderrug

Het heupgewricht is een kogelgewricht en vormt de verbinding tussen het bekken en het dijbeen. Het dijbeen heeft een bolvormige kop, dat zich in de heupkom bevindt. De heupkom is onderdeel van het bekken. De kop van het bovenbeen wordt slechts voor de helft bedekt door de kom van de heup. Kraakbeen en gewrichtsbanden zorgen - samen met de omliggende spieren - voor smering, stabiliteit en soepel functioneren van dit kogelgewricht. Het heupgewricht stelt u in staat om in alle richtingen met uw been te bewegen: voor- en achterwaarts en naar buiten en binnen draaiend. De kop en kom schuiven daarbij soepel over elkaar heen door een kraakbeenlaagje, dat bij slijtage tot pijn in de heup bij slapen, zitten en lopen kan leiden. Heup pijn wordt in medische terminologie coxalgie genoemd. De orthopedisch chirurg of fysiotherapeut van OCON kan adequaat helpen met houdings- en bewegingsoefeningen, het aanleren van een goed looppatroon of het aanbrengen van een heupprothese. Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.