Klikkende heup met pijn en instabiliteit geeft beperkingen

 

Hoort of voelt u iets klikken of knappen in de heup tijdens het bewegen? Dan heeft u waarschijnlijk last van een klikkende heup. Dit is in de meeste gevallen onschuldig en pijnloos, maar het kan wel storend zijn. Een knakkende heup komt regelmatig voor bij dansers, turners en andere jeugdige atleten. Er kan ook sprake zijn van een pijnlijke, instabiele heup, die gepaard gaat met vocht in de heup. Bij klachten is het verstandig een orthopedisch chirurg om een goede diagnose en advies te vragen. OCON is de aangewezen kliniek om u voor krakende heupen te laten behandelen.

 

Krakende heup door schurende spier, kraakbeenscheur of botstukje

Mogelijke oorzaken van knakkende gewrichten in de heup zijn:

  • Buitenste dijbeenspier die schuurt over het uitstekende, platte deel dijbeen

  • Binnenste dijbeenspier die heen en weer gaat over kop van het dijbeen

  • Scheur in het kraakbeen

  • Losliggend stukje bot of kraakbeen in het heupgewricht

 

Een krakende heup is een gevolg van een spier of pees die over het bot van het dijbeen beweegt. Dit zorgt voor een klikkend geluid. Als het de spier aan de buitenzijde van de heup betreft, wordt de kliksensatie veroorzaakt door het schuren langs het iets uitstekende, platte deel van het dijbeen. Dit kan tot een slijmbeursontsteking leiden. De spier aan de binnenkant van het dijbeen kan ook voor een klikkende heup zorgen, door een heen-en-weer-beweging over de kop van het dijbeen. Een knakkende heup kan ook worden veroorzaakt door een scheurtje in het kraakbeen of losse bot- of kraakbeenstukjes in het heupgewricht. Dit gaat vaak gepaard met pijn in de heup en een bewegingsbeperking. Het voelt soms alsof de heup "op slot" zit.

 

Krakende heupen bij lenigheidssporten en hardlopen

Een klikkende heup ofwel coxa saltans kan optreden bij lenigheidssporten als turnen en dansen, maar komt ook regelmatig bij hardlopen en andere atletiekonderdelen voor. Soms hebben zwangere vrouwen er last van. Door een trauma of ouderdom kan een instabiele heup bij volwassenen voorkomen. Daarnaast zijn er verschillende factoren die tot krakende heupen kunnen leiden:

  • Bekkenscheefstand

  • Beenlengteverschil

  • Disbalans heupspieren, bekkenspieren en buikspieren

  • Artrose

  • Overbelasting door te intensief sporten of fysieke arbeid

 

 

Knakkende heupen met oefeningen of operatie verhelpen

De heup is een kogelgewricht. Als u loopt of beweegt, draait de kop van het dijbeen rond in het komvormige deel van het bekken. Dit verloopt normaliter soepel, aangezien zowel de kop als kom in het heupgewricht van een glad en verend kraakbeenlaagje zijn voorzien. Als u last heeft van dikke heupen, losse heupen of pijn in de heupen, kan een gespecialiseerde orthopedisch chirurg of sportarts van OCON de exacte oorzaak van de krakende heup vaststellen en een passende behandeling verrichten. Als oefeningen alleen niet helpen, wordt de klacht van een knakkende heup ook wel operatief verholpen.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.