De oorzaak van koude voeten kan heel verschillend zijn

 

Koude voeten is een veelvoorkomende klacht, zowel bij jonge als oudere mensen. Er is sprake van een slechte doorbloeding van de voeten, waardoor deze onvoldoende op temperatuur komen. Er zijn vele oorzaken voor koude voeten. Een ongezonde levensstijl, een verkeerde lichaamshouding, een operatie met tijdelijke immobiliteit, erfelijke aanleg of een medische kwaal kan een koude voeten oorzaak zijn. Meer bewegen en stimulatie van de bloedsomloop helpen om koude voeten te bestrijden. Het team van orthopedisch chirurgen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten in OCON brengt u in beweging en helpt u daarbij aan warme voeten.

 

Koude voeten is een vervelende kwaal met vele oorzaken

 

Iedereen heeft wel eens last van koude voeten. Ook u, als u tijdens een vorstperiode te dunne sokken of schoenen aantrekt. Normaliter worden uw voeten weer snel warm als de bloedcirculatie binnen bij de kachel weer goed op gang komt. Er is echter een grote groep mannen en vrouwen die met grote regelmaat last hebben van voeten die zeer koud aanvoelen. Koude voeten is een vervelend en soms lastig te diagnosticeren probleem, omdat er zoveel verschillende oorzaken kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Vermoeidheid

 • Stress

 • Knellende schoenen

 • Een verkeerde lichaamshouding met beknelde bloedvaten

 • Posttraumatische dystrofie na een operatie

 • Vitaminetekort

 • Medicijn- en pilgebruik

 • Menstruatie of zwangerschap

 • Puberteit en overgang

 

Als uw lichaam wordt blootgesteld aan koude, reageren de grotere bloedvaatjes in de huid door zich te vernauwen. Dit om warmte vast te houden. Als de huid echter te koud wordt en er gevaar van weefselafsterving optreedt, zetten de kleine bloedvaatjes uit om meer bloed door te laten. Dit toont zich in een blauwrode huid die gaat gloeien. Uw voeten gaan verkleuren, tintelen en jeuken. Deze abnormale reactie van de kleine bloedvaten bij koude wordt ook wel perniones ofwel wintervoeten genoemd. Er zijn verschillende medische oorzaken die tot een mindere doorbloeding van uw voeten en vermoeide voeten leiden, zoals hart- en vaatziekten, zenuwaandoeningen of een te traag werkende schildklier. Koude voeten is ook een typisch verschijnsel bij het Fenomeen van Raynaud. De kleine slagadertjes in de voeten vernauwen zich, waardoor verkleuring en een pijnlijke kramp optreden. Een bekende oorzaak van koude voeten kan ook zijn:

 

 • Hoge bloeddruk

 • Aderverkalking

 • Diabetes

 • Hernia

 • Infectieziekten

 • Reumatische aandoening

 • Epilepsie

 • Multiple Sclerose

 

 

Koude voeten komen vaker voor bij vrouwen, buitensporters en buitenwerkers

 

Koude voeten komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer één op de drie vrouwen heeft regelmatig last van koude voeten. Roken verhoogt de kans op koude voeten. Sporters als marathonschaatsers, wielrenners en ruiters hebben regelmatig last van koude en pijnlijke voeten door knellend schoeisel en een te lange blootstelling aan de lage buitentemperatuur. Ouderen die last hebben van een verminderde hartfunctie of vernauwing in de bloedvaten, ervaren ook vaker koude voeten en kampen soms met een dikke teen. Wie veel in de buitenlucht of in een koude ruimte als een koelcel werkt, heeft vaker last van perniones. Bijvoorbeeld boeren, slagers en groente- of bollentelers die vaak lange perioden actief zijn bij lage temperaturen, wind en hoge luchtvochtigheid. Een erfelijke aanleg als koude voeten oorzaak kan ook een rol spelen. Mannen en vrouwen die last hebben van overmatig zweten, hebben vaak ook meer last van wintervoeten. Een koude voet na een operatie kan heel vervelend zijn. Dit komt omdat de spieren door de immobiliteit het bloed niet meer goed rondpompen. Uitgekiende bewegingsoefeningen en professionele massages helpen in deze. Bij OCON weten we: dat maakt het beter.

 

Een zenuwaandoening of arterieel probleem als koude voeten oorzaak

 

Anatomisch gezien is de voet een ingewikkeld lichaamsdeel. De voet bestaat uit een kluwen van pezen, spiertjes, ligamenten, zenuwen en botjes. Een koude voet wijst op een zenuwaandoening of arterieel probleem. De belangrijkste zenuw naar de voet, de nervus tibialis, is betrokken bij het ineenkrimpen en uitzetten van de bloedvaatjes. Deze zenuw komt van achter de binnenste enkelknobbel de voetzool binnen, zorgt voor het gevoel in de tenen en beïnvloedt de spieren van de voetzool. Andere voetzenuwen lopen via de buitenzijde of bovenkant van de voet, om daar voor een gevoelssensatie te zorgen. De arteria tibialis posterior geldt als het belangrijkste bloedvat voor de bloedtoevoer naar de voet. Disfunctioneren van deze slagader is de oorzaak van een verminderde bloedcirculatie in de voet en daarmee van koude voeten.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.