Krakende of knakkende knie? OCON helpt.

 

Knakkende of klikkende knie - aandoening met veel mogelijke oorzaken Iedereen kent het krakende of knappende geluid wel dat soms uit de gewrichten komt. En veel mensen hebben het op jongere leeftijd misschien wel eens bewust opgewekt door een van de vingers uit te rekken en te 'knakken'. Gewrichten laten soms spontaan een krakende klik horen. Zorgwekkend is dit niet, maar er kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen.

Speciale aandacht verdient het kniegewricht, zeker als bij een knakkende knie ook pijn in de knieschijf voelbaar is. Als dit aanhoudt kunt u het best contact opnemen met een gespecialiseerde kliniek. OCON is een medische instelling gericht op het behandelen van orthopedische aandoeningen waarvan een krakende knie een symptoom is.

 

Oorzaken van een klikkende knie

Een knakkend kniegewricht dat ook pijn doet ontstaat over het algemeen niet vanzelf. Tegelijkertijd is de oorzaak zonder nader onderzoek meestal echter niet meteen aan te wijzen. De achtergrond van het krakende geluid ligt in het feit dat het kraakbeen van de knieschijf een andere structuur krijgt, onder meer door natuurlijke slijtage. Een knakkende knie hangt dus samen met een beschadiging van het kraakbeen. Het is een van nature elastisch materiaal, dat schokken opvangt en steun geeft aan weke delen. In de knie zorgt kraakbeen ervoor dat de afzonderlijke gewrichtsdelen gemakkelijk over elkaar glijden. Oorzaken van een klikkende knie zijn onder meer:

  • Artrose

  • Reumatische aandoening

  • Los botdeeltje in de knie

  • Ontsteking door reuma

  • Ongeval

  • Sportblessure

 

 

Wie lopen het meest risico?

Omdat er zoveel redenen zijn voor het ontstaan van een klikkende knie, kan iedereen er last van krijgen. Hoewel risicofactoren als artrose en reuma doorgaans worden geassocieerd met het verouderingsproces, zijn deze aandoeningen niet per definitie voorbehouden aan mensen op leeftijd. Zware werkzaamheden zijn er bijvoorbeeld de oorzaak van dat de knieën langdurig overbelast zijn, waardoor het kraakbeen een versnelde slijtage vertoont. Bij bepaalde sporten zijn knieblessures er de reden van dat men last krijgt van een krakende knie die pijn kan doen.

 

Hoe is de knie opgebouwd?

Het scharniergewricht van de knie is een samenspel van meerdere botten, spieren en pezen die omspannen zijn door knie- en kruisbanden. Deze zijn verbonden met de uit kraakbeen opgebouwde meniscus of knieschijf.

 

Indien u voor een knakkende knie een doorverwijzing naar OCON wilt, kunt u dit aan uw huisarts voorleggen. Uiteindelijk beslist uw huisarts of een consult bij onze orthopedische kliniek nodig is.