Kramp in de benen? Kramp in onderbeen of bovenbeen

 

Wat zijn mogelijke oorzaken? Het is een scenario dat we allemaal wel eens hebben meegemaakt: terwijl je heerlijk ligt te slapen schrik je ineens wakker van een stekende pijn in het been. Een gevoel wat je herkent uit duizenden - kramp in benen! Kramp in bovenbenen of kramp in onderbeen doet vreselijk pijn en het enige wat helpt is de spier zo goed mogelijk te strekken (zo lang mogelijk maken) en wachten tot de kramp voorbij is. Ook kan het op andere momenten zomaar optreden, momenten dat spierkrampen in benen bijzonder slecht uitkomen (op de fiets, in de auto). De oorzaak van kramp in benen kan in veel verschillende hoeken gelegen zijn. Een slechte afvoer van afvalstoffen bijvoorbeeld, of overbelasting gedurende de dag. Ook kan een lange tijd in dezelfde houding doorbrengen bijdragen aan krampen in benen.

 

Wanneer komt het voor?

Kramp in bovenbeen komt regelmatig voor na overmatige inspanning of na een verkeerde belasting, bijvoorbeeld met zwaar tillen. Ook kan kramp in been optreden na intensieve belasting gedurende het sporten. In de meeste gevallen is er sprake van een verstoorde afvoer van afvalstoffen in de spieren of van te weinig vochtopname door de spieren, waardoor ze uitdrogen en er spierkrampen in benen op kunnen treden. Ook kan een (tijdelijk) verminderde toevoer van bloed naar de spieren een deel van de oorzaak van de kramp vormen, bijvoorbeeld wanneer de bloedtoevoer naar de maag tijdelijk groter is, zoals direct na het nuttigen van een maaltijd.

 

Anatomie

De spieren in de benen worden vaak zeer heftig belast en krijgen weinig tijd om te ontspannen. Wanneer de spieren zich in ruststand proberen te herstellen kan er hevige kramp ontstaan. Een bezoek aan een OCON sportmedische kliniek kan u goed helpen om middels bepaalde behandelingen de krampen in benen te reduceren. Het is van groot belang dat er methodes om de spieren goed en effectief te kunnen ontspannen worden aangeleerd. Dat maakt het beter!

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.