Kramp in de handen en vingers? OCON helpt.

 

Kramp in handen en kramp in vingers zijn vaak het gevolg van willekeurige samentrekkingen van de spieren in de handen. Deze kramp zorgt voor hevige pijn in vingers en handen waar niets tegen lijkt te helpen. Als u regelmatig last heeft van een pijnlijke vinger of hand, dan is het verstandig om uw huisarts te raadplegen. Indien nodig verwijst de huisart u door naar een orthopedisch chirurg van OCON.

 

Oorzaken van kramp in handen en vingers

De oorzaak van krampen in handen en vingers is niet altijd te achterhalen. De krampen kunnen plotseling verschijnen zonder dat er een aanleiding voor lijkt te zijn. Meestal gaat de kramp in vingers en handen vanzelf over, maar als de kramp met regelmaat verschijnt, dan kan er een achterliggende oorzaak zijn. Kramp in hand of vingers kan veroorzaakt worden door overbelasting. Als men de handen veel gebruikt voor repetitieve handelingen, zoals het bespelen van een instrument, dan kan er sprake zijn van overbelasting. Daarnaast kan een slechte bloedsomloop of een aandoening als artritis ook leiden tot kramp in handen of pijn in vingers.

 

Wie hebben last van kramp in handen en vingers?

Mensen die hun handen en vingers beroeps- of hobbymatig veel gebruiken, lopen kans op overbelaste handen en vingers. Deze overbelasting kan zich uiten door pijnlijke vingers en handen en kramp. Door de handen en vingers voldoende rust te geven, verminderen de klachten meestal. Mensen die leiden aan de volgende aandoeningen hebben ook vaak last van krampen in handen en vingers:

  • Artrose of artritis

  • Multiple sclerose

  • Nierfalen

  • Ziekte van Parkinson

  • Hart- en vaatziekten

  • Tekort aan kalium, magnesium of vitamine D

 

 

Anatomie van de handen en vingers

De handen en de vingers zijn een complex geheel aan beenderen, gewrichten, banden, spieren en pezen dat bedoeld is om zeer complexe handelingen uit te kunnen voeren. Het nadeel van deze complexiteit is dat er veel oorzaken aan te wijzen zijn waardoor het goede functioneren van de handen wordt belemmerd.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.