Pijn halverwege de rug geeft dagelijkse beperkingen

 

Rugklachten ter hoogte van de middenrug en tussen de schouders worden meestal veroorzaakt door overbelaste spieren en gewrichten. Dit laat zich voelen als irritatie, pijn en spierstijfheid. De middenrugspieren zijn ook drukgevoelig en kunnen bij hevige klachten leiden tot een bewegingsbeperking van ribben of wervels. Een goede diagnose is van belang, om de pijn halverwege de rug niet te verwarren met hart- of longklachten. De orthopedisch chirurgen en sportfysiotherapeuten van OCON en OCON Sportmedische kliniek zijn gespecialiseerd in het onderkennen en behandelen van midden rugpijn.

 

Middenrugpijn door overbelasting of een verkeerde houding

Pijn midden in de rug komt veelal voort uit een verkeerde houding, overbelasting van gewrichten en spieren en een verhoogde spierspanning. De pijn in de rug kan rechts van het midden, maar ook links van het midden optreden. Vaak treden de volgende symptomen op:

 • Spierpijn in de rug bij bewegen en aanraken

 • Tintelingen en uitstralende pijn in de borstkas

 • Stijfheid in de middenrug bij het 's morgens opstaan en bij zitten

 

Pijn in de rug in het midden heeft niet altijd een duidelijke achtergrond. Bekende oorzaken van rugpijn in de middenrug zijn in ieder geval:

 • Vermoeidheid en stress

 • Een versmalling of uitstulping van de tussenwervelschijf

 • Ingezakte houding door verkeerde spierbalans, depressie of zware borsten

 • Afwijkingen in de wervelkolom als een S-bocht of holronde rug

 • Trauma of verdraaiing door ongeval of sporten

 • Overbelasting door eenzijdige, repeterende werkzaamheden

 • Zwaar tillen

 • Zwangerschap

 

 

Midden rugpijn bij repeterende of zware werkzaamheden

Rugpijn in het midden treedt vaak op bij werkzaamheden achter een bureau of werkbank, waarbij constant in een gebogen of gedraaide houding wordt gewerkt. Ook het tillen van zware voorwerpen of het langdurig omhoog moeten houden van zware materialen, geeft een verhoogde kans op pijn in het midden van de rug rechts, midden en links. Bijvoorbeeld bij bouwvakkers, magazijnmedewerkers en productiemedewerkers in een fabriek.

 

Houdings- en bewegingsoefeningen tegen rugpijn midden

De middenrug wordt gevormd door twaalf ruggenwervels, die door banden en spieren bijeen worden gehouden. Tussen elke wervel bevindt zich een tussenwervelschijf (discus) en facetgewrichtjes. In het wervelkanaal lopen de zenuwen die verschillende spiergroepen in het lichaam aansturen. Bij elke wervel in de middenrug loopt een rib naar rechts en links. Deze komen bij het borstbeen samen. In de borstkas zitten het hart en de longen. Bij een stijve rug en rugpijn rechts van het midden, tussen de schouderbladen of rugpijn links van het midden kan de sportarts of sportfysiotherapeut van OCON de klachten behandelen met massages, houdings-, spierversterkende- en bewegingsoefeningen en ergonomische adviezen.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.