Pijnlijke ontsteking aan de elleboog

 

Een ontsteking aan de elleboog kan bijzonder pijnlijk zijn. Overmatig gebruik kan leiden tot een pijnlijke elleboog die bijvoorbeeld niet meer zonder pijn gebogen of gestrekt kan worden (tennisarm). De oorzaken van elleboogklachten zijn bijna ontelbaar. De oplossing van de klachten zit hem meestal in rust en aandacht door een specialist. De specialisten van OCON kunnen u hiervoor met raad en daad bijstaan. De hoge gebruiksfrequentie van de elleboog leidt al snel tot overbelasting en dat kan weer leiden tot een ontsteking aan de elleboog. Dit gebeurt na (te) intensief sporten of zwaar tillen of door een stoot tegen de elleboog. Door overbelasting kan bijvoorbeeld de aanhechting van spieren ontstoken raken waardoor het buigen en/of strekken niet zonder pijn lukt. Wij spreken dan van een tennisarm. Mensen die lezen of studeren en daarbij op hun ellebogen leunen, krijgen nogal eens te maken met een ontstoken slijmbeurs.

 

De oorzaken van een ontsteking aan de elleboog kunnen ook aangeboren zijn of door ouderdom of slijtage ontstaan. Een ontstoken elleboog kan bijvoorbeeld het voorteken zijn van reumatische artritis. Artritis tast het kraakbeen aan en daardoor gaat men de elleboog anders gebruiken en dit kan weer leiden tot (over)belasting van de verkeerde spieren. Het kan ook gebeuren dat men de elleboog juist erg gaat ontzien. Dat is een logische reactie op pijnklachten, maar hierdoor verslappen de spieren die de elleboog soepel en krachtig moeten houden. Het gewricht kan instabiel worden en dat leidt dan ook weer tot ontstekingen in de spieren. Deze manier van de elleboog verkeerd gebruiken kan ook weer leiden tot ontstoken slijmbeurzen.

 

De elleboog lijkt een eenvoudig gewricht, maar door de gecompliceerde bewegingen die wij met onze armen maken, wordt het zwaar belast. De elleboog moet de onderarm niet alleen op- en neer laten bewegen, maar ook nog eens om zijn as kunnen draaien en zijwaartse bewegingen maken. Dankzij veel spieren, spierkapsel en kraakbeen gaat het allemaal goed, totdat wij onverwachte bewegingen maken of een bepaalde beweging te vaak herhalen waardoor het gewricht overbelast wordt. Extra ingewikkeld wordt het doordat zeer veel zenuwen langs de elleboog naar een van de meest beweeglijke en gevoelige lichaamsdelen lopen die wij hebben; de handen. Het zal duidelijk zijn dat deze fijngevoelige 'bekabeling' in een gebied met veel bewegende delen extra gevoelig voor ontstekingen is. Een stoot tegen ons 'stroombotje' achter op de elleboog bewijst hoe vol de elleboog met zenuwen zit.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.