Opgezwollen benen door vochtophoping

 

Als u in relatief korte tijd last krijgt van dikke benen, dan is waarschijnlijk vocht in benen de oorzaak. Doordat het lichaam het vocht niet goed kan afvoeren, ontstaat er een vochtophoping in de benen. Er bestaan verschillende redenen waardoor vocht niet goed wegvloeit uit de benen. Dikke onderbenen door vocht komen bijvoorbeeld veel voor bij zwangere vrouwen en bij hartpatiënten. Als u last blijft houden van dikke benen door vocht, dan kunt u het beste uw huisarts raadplegen. Uw huisarts verwijst u door naar een orthopedisch chirurg om de klachten te verhelpen.

 

Oorzaken van vocht in onderbeen

Vocht in onderbenen of enkels kan duiden op problemen rondom de bloedsomloop. Normaliter zorgt een gezonde bloedsomloop ervoor dat vocht via de urine wordt afgevoerd. Als er sprake is van een verminderde bloedsomloop, door bijvoorbeeld weinig beweging of hart- en vaatziekten, dan loopt u een grote kans op dikke benen door vocht. Een afwijking die zorgt voor vochtophopingen in de onderbenen of enkels wordt ook wel een oedeem genoemd.

 

Wanneer last van dikke benen met vocht?

Er zijn een aantal omstandigheden die ervoor zorgen dat mensen vocht vasthouden in benen. Zwangere vrouwen krijgen vaak in de laatste drie maanden van hun zwangerschap last van dikke onderbenen doordat hormonen de vaatwanden verslappen of doordat de baarmoeder de bloedsomloop deels belemmert. Mensen met oedeem, hart- en vaataandoeningen of een verminderde bloedsomloop krijgen vaak meer klachten naarmate het weer warmer wordt.

 

Anatomie van het been

De benen zijn van essentieel belang om ons voort te bewegen en bestaat uit een aantal stevige botten en het kniegewricht. Het been bevat een aantal grote spieren die het mogelijk maken om ons lichaam in beweging te zetten en ons in balans te houden als wij rechtop staan. Daarnaast lopen er een aantal grote bloedvaten en slagaders door het been om de benen en de voeten te voorzien van zuurstof en om vocht af te voeren.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.