Opgezwollen enkels? OCON helpt.

 

Opgezwollen enkels zijn vervelend en kunnen pijnlijk zijn. Hoe ontstaan ze en wat kan er aan gedaan worden?

 

Hoe ontstaat een opgezwollen enkel?

Bijna iedereen krijgt vroeg of laat wel te maken met een zwelling in een of beide enkels. De zwelling ontstaat wanneer vocht zich ophoopt tussen de cellen van het lichaam. Dit kan veel oorzaken hebben, zoals:

  • Omzwikken of verstuiken: Spelende kinderen, sporters, ouderen, eigenlijk iedereen zwikt wel eens zijn enkel om. Daarbij ontstaan er scheurtjes in de enkelband en springen bloedvaten kapot. Hierdoor ontstaat een bloeduitstorting. Het lichaam stuurt dan vocht naar de enkel om de afvoer van het bloed te versnellen. Dit levert een zwelling van de enkel op.

  • Inactiviteit: Mensen die niet veel bewegen, die bij voorbeeld bedlegerige zijn, kunnen vochtophoping in de enkels krijgen.

  • Gezwollen enkels komen soms voor bij zwangerschap, gebruik van drugs en medicijnen als laxeermiddelen en plaspillen.

  • Problemen met de bloedsomloop, hoge bloeddruk en diabetes kunnen last krijgen van opgezwollen enkels.

 

Wat kan er aan gedaan worden?

Als u last heeft van een opgezwollen enkel is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is. Een omgezwikte of verstuikte enkel geneest meestal vanzelf. Het genezingsproces versnelt als u zo snel mogelijk begint met koelen. Doe dit met ijs of koud water. Loop in het begin niet en leg uw been omhoog. Als u na enige tijd nog niet op uw enkel kunt steunen, ga dan naar uw huisarts. Hij verwijst u eventueel door naar een ziekenhuis of een sportmedische kliniek als OCON. OCON Sportmedische kliniek is gespecialiseerd in de behandeling van sportblessures aan o.a. enkels, schouders, polsen, handen en voeten.Hebt u een dikke enkel en komt dat niet door verzwikken of verstuiken, ga dan direct naar de huisarts. De oorzaak zou ernstig kunnen zijn, zodat snel ingrijpen noodzakelijk is. Ook in dit geval is het mogelijk dat u doorverwezen wordt naar OCON.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.