Opgezwollen enkels door vocht

 

Veel mensen hebben af en toe last van dikke enkels en meestal is het een onschuldig verschijnsel. Een dikke en pijnlijke enkel kan echter ook een symptoom zijn van een onderliggend en ernstiger probleem. Als het vocht niet geleidelijk wegzakt en de enkel dik blijft, dan is het zaak om een huisarts te raadplegen. Uw huisarts verwijst u, zo nodig, door naar een orthopedisch chirurg van OCON.

 

Oorzaken van vocht in enkel

Veelal is een verminderde doorbloeding de oorzaak van dikke enkels met vocht. Doordat het bloed niet goed doorstroomt, ontstaan er vochtophopingen in het onderlichaam. Deze vochtophopingen zorgen voor een dikke enkel en soms zelfs voor een dikke pijnlijke enkel. Afgezien van de onschuldige en tijdelijke dikke enkel, kan er een achterliggende oorzaak zijn zoals een verstuikte enkel of een ontsteking. Ten slotte zijn er een aantal oorzaken van aanhoudende dikke enkels die zo spoedig mogelijk de aandacht van een orthopedisch chirurg verdienen. Een dikke enkel met vocht door bijvoorbeeld de volgende aandoeningen moeten zonder meer behandeld worden:

  • Trombose

  • Diabetes

  • Lever- en nieraandoeningen

  • Hart- en vaataandoeningen

 

 

Wanneer komen dikke enkels voor?

In de zomer kan een enkel dik worden doordat het lichaam meer vocht vasthoudt en veel vrouwen hebben vlak voor de menstruatie en tijdens de zwangerschap last van dikke enkels met vocht. Daarnaast lopen mensen met overgewicht een groter risico op een overbelaste enkel waardoor hun enkel dik wordt. Verder hebben mensen met een bepaalde ziekte of aandoening ook meer kans op een pijnlijke dikke enkel. Bij diabetici en mensen die kampen met hart-, lever-, of nieraandoeningen is een dikke enkel een veelvoorkomend verschijnsel.

 

Anatomie van de enkel

De enkel is een gewricht dat het onderbeen met de voet verbindt en voor-, achter-, en zijwaartse bewegingen van de voet mogelijk maakt. De enkel is gevoelig voor overbelasting en klachten doordat er een groot deel van het lichaamsgewicht op steunt. Daarnaast moet het bloed een relatief lange afstand afleggen van en naar de enkels. Hierdoor is de kans groter dat onderweg de bloedtoevoer wordt belemmerd.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.