Orthopeed

 

Een orthopedisch chirurg, ook wel orthopeed genoemd, is een arts die gespecialiseerd is in het behandelen van aandoeningen en pijnklachten op het gebied van gewrichten, botten, spieren en pezen. Mensen die kampen met bijvoorbeeld rugpijn, kniepijn of pijn in de handen of voeten kunnen door hun huisarts of dokter worden doorverwezen naar een orthopedisch chirurg. Een orthopedisch chirurg stelt op basis van de exacte klachten een diagnose vast en maakt een behandelingsplan. Deze behandeling kan bestaan uit pijnblokkades of orthopedische chirurgie. OCON beschikt over 17 orthopedisch chirurgen met allemaal hun eigen specialismen zodat u voor alle klachten terecht kunt bij een orthopedisch chirurg die ervaring heeft met uw specifieke klachten. Voordat men zich een orthopedisch chirurg mag noemen, moet men een lang traject doorlopen met specialistische studies en het opdoen van ervaring. Als basis volgt een orthopedisch chirurg de zesjarige studie geneeskunde op de universiteit. Vervolgens volgt men de tweejarige studie heelkunde die gericht is op chirurgische geneeskunde en chirurgie. Om ten slotte het vak van orthopedisch chirurg te mogen beoefenen, volgt men minstens vier jaar een interne opleiding op de afdeling orthopedische chirurgie in een ziekenhuis. Kortom, een orthopedisch chirurg heeft een opleiding van ten minste 12 jaar achter de rug voordat hij zijn vak zelfstandig mag uitvoeren.

 

Geschiedenis van de orthopedie

 

Orthopedie is één van de oudste medisch specialismen in de geneeskunde en wordt reeds genoemd in geschriften die stammen uit duizenden jaren voor het jaar nul. De oorsprong van het woord orthopedie komt uit het Oud Grieks, maar er is enige onenigheid over de precieze betekenis. De eerste helft van het woord komt van het Griekse woord 'orthos' en de tweede helft komt van het woord 'paedos', dat 'kind' betekent, of van het woord 'pedes', dat 'voet' betekent. In beide gevallen heeft het een betekenis dat slaat op de huidige beoefening van de orthopedische geneeskunde. In de beginjaren van de orthopedie bestonden de behandelingen vooral uit het verschaffen van relatief simpele hulpmiddelen zoals krukken en spalken. Medica verhielpen met deze hulpmiddelen problemen op het gebied van botten, gewrichten, spieren, pezen of banden. Met hulpmiddelen was men weer in staat om te functioneren in het dagelijks leven. Later zijn de hulpmiddelen steeds geavanceerder geworden en, met name na de Tweede Wereldoorlog, kwam de orthopedische chirurgie steeds meer op als effectieve behandeling voor rugklachten, knieklachten en andere pijnklachten.

 

Welke klachten en aandoeningen behandelt een orthopedisch chirurg?

 

In grote lijnen behandelt een orthopedisch chirurg alle klachten en aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat uit alle delen van het lichaam die ervoor zorgen dat wij ons kunnen bewegen. Dit zijn dus primair de botten, gewrichten, pezen en spieren. De meeste mensen worden doorverwezen naar een orthopedisch chirurg als zij langdurige en hevige pijn ervaren in de rug, de nek, de armen, de benen en de knieën. Een aantal klachten waarvoor u terecht kunt bij een orthopedisch chirurg van OCON zijn:

 • Rughernia

 • Artrose

 • Osteoporose

 • Reuma

 • Slijmbeursontsteking

 • Botziekten

 • Lage rugpijn

 • Pijn in de armen of handen

 • Pijn in de benen of voeten

 • Overige aandoeningen en pijnklachten aan bewegingsapparaat

 

Welke behandelingen doet een orthopedische chirurg?

 

Er zijn veel verschillende behandelingen mogelijk bij aandoeningen en pijnklachten in het bewegingsapparaat. Daarom doet een orthopedisch chirurg eerst een uitgebreid medisch onderzoek aan de hand van bijvoorbeeld bloedonderzoek en röntgenfoto's. Aan de hand van de gestelde diagnose wordt er een behandelplan opgesteld dat kan bestaan uit onder andere de volgende behandelingen die nader toegelicht zullen worden:

 • Medicijnen

 • Hulpmiddelen

 • Injecties

 • Chirurgie

 • Aanpassing levensstijl

 

Medicijnen

 

Afhankelijk van de aard van de klachten, aspecifieke pijn of pijn door gewrichtsontstekingen, schrijft de orthopedisch chirurg medicijnen voor. Deze medicijnen zijn veelal gericht op het bestrijden van de pijn of het tegengaan van ontstekingen. Medicijnen die bij rugpijn of bij extreme spierspanning ingezet worden zijn bijvoorbeeld spierontspanners. Spierontspanners blokkeren zenuwprikkels en verlichten de pijn doordat de spieren die de pijn veroorzaken zich niet meer aanspannen. Andere medicijnen die voorgeschreven worden bij orthopedische problemen zijn bijvoorbeeld:

 • Ontstekingsremmende pijnstillers

 • Antireumatica

 • Opioïde pijnstillers

 

Hulpmiddelen

 

Als u door rugproblemen, gewrichtsproblemen of andere klachten rondom het bewegingsapparaat heeft, dan kiest de orthopedisch chirurg er soms voor om hulpmiddelen in te zetten. Als het, om welke reden dan ook, onmogelijk is om uw benen te gebruiken om te lopen, dan behoort een rolstoel tot één van de mogelijkheden. Daarnaast kan een orthopedisch chirurg u een prothese of een steunhulpmiddel aanmeten. Een prothese vervangt een lichaamsdeel zoals een onderbeen of een onderarm. Een steunhulpmiddel biedt extra steun aan bepaalde botten, spieren of gewrichten. Een ruggordel is een voorbeeld van een steunhulpmiddel en bestaat uit een elastische band die de rug ondersteund. Een andere naam voor ruggordel is brace of korset. Een ander steunhulpmiddel is een orthese die op maat wordt gemaakt zoals een kniebrace om de knie te ontlasten of een breukband om liesbreuken te voorkomen.

 

Injecties

 

Een andere mogelijkheid om, bijvoorbeeld, lage rugpijn te bestrijden is het toedienen van een injectie in het ruggenmerg. Een dergelijke injectie bevat doorgaans een verdovingsvloeistof en een ontstekingsremmend middel en wordt één tot drie keer toegediend om het beoogde effect te bewerkstelligen. Het effect van de injectie verschilt sterk van persoon tot persoon en van de aard van de pijnklachten, maar het is mogelijk dat de pijn wel tot een jaar wegblijft. Als de pijnklachten blijven terugkomen en er geen andere mogelijkheid is om de achterliggende oorzaak te verhelpen, dan kan de injectie bijvoorbeeld elk halfjaar of elk jaar opnieuw worden toegediend.

 

Chirurgie

 

Bij ernstige aandoeningen en extreme pijnklachten is een operatie de enige oplossing. Een orthopedisch chirurg is gespecialiseerd in het uitvoeren van chirurgie bij klachten, aandoeningen en afwijkingen aan het bewegingsapparaat. Een chirurgie bestaat in het eenvoudigste geval uit een kijkoperatie, maar er zijn ook complexe en technische chirurgische ingrepen mogelijk zoals het aanbrengen van kunstmatige tussenwervelschijven of het corrigeren van de stand van de wervelkolom. Een chirurgie is de meest ingrijpende oplossing voor klachten, aandoeningen en afwijkingen, maar neemt in veel gevallen alle achterliggende oorzaken weg waardoor de pijn verdwijnt.

 

Aanpassing levensstijl

 

Pijnklachten en aandoeningen die het gevolg zijn van weinig beweging, een verkeerde houding of overbelasting door een bepaalde sport zijn in sommige gevallen te verhelpen door het aanpassen van de levensstijl. Deze aanpassingen worden eventueel gemaakt in combinatie met andere behandelmethoden. In veel gevallen wordt aangeraden om bij pijnklachten te blijven bewegen, maar in uitzonderlijke gevallen is veel rusten de remedie. Een orthopedisch chirurg kan u adviseren wat voor u de beste aanpassing is wat betreft uw levensstijl.

 

De orthopedisch chirurgen van OCON

 

Bij OCON zijn 17 orthopedisch chirurgen aangesloten met stuk voor stuk hun eigen specialismen op het gebied van orthopedie. Doordat wij werken met een veelzijdige team van orthopedisch chirurgen, kunt u met alle aandoeningen en pijnklachten aan het bewegingsapparaat terecht bij OCON. Wij zijn gehuisvest in het ziekenhuis van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en beschikken over een polikliniek, een drietal operatiekamers en een afdeling voor orthopedische verpleging. Tijdens een dagopname kunt u gebruik maken van onze comfortabele verblijfslounge en een ruime uitslaapruimte. Daarnaast bestaat ons team aan orthopedisch chirurgen uit een aantal sportorthopeden die de klachten van sporters behandelen in de OCON Sportmedische Kliniek. Elke afzonderlijke orthopedisch chirurg van OCON is een ervaren en deskundig medisch specialist. Daarnaast is het als orthopedisch chirurg belangrijk om vakkennis bij te houden. Meestal doen medisch specialisten dit door middel van een lidmaatschap van een beroepsvereniging. Doordat er eisen worden gesteld aan het lidmaatschap van een beroepsvereniging is dit lidmaatschap ook een teken dat er aan een hoge kwaliteitsnorm is voldaan. Alle orthopedisch chirurgen van OCON zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Orthopaedie en de Nederlandse vereniging voor Orthopedische traumatologie. De belangrijkste specialismen van de orthopedisch chirurgen van OCON zijn:

 • Kinderorthopedie

 • Sportorthopedie

 • Traumatologie

 • Rug- en wervelkolomchirurgie

 • Kniechirurgie

 • Heupchirurgie

 • Hand-, pols-, en vingerchirurgie

 • Voet-, enkel- en teenchirurgie

 • Schouder- en elleboogchirurgie

 • Prothese- en revisiechirurgie

 

Over OCON

 

OCON is één van de jongste klinieken in Nederland op het gebied van orthopedie. Met ervaren orthopedisch chirurgen en een centrum met luxe faciliteiten zijn wij in staat om alle orthopedische aandoeningen en klachten te verhelpen. Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.