phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

Een dag in het leven van de anesthesie medewerker

Mijn naam is Alejandro Castilla Carrasco en ik ben werkzaam als anesthesie medewerker op de operatiekamer voor het OCON.
OCON heeft 5 ok's. Twee daarvan zijn gelegen op het dagbehandelingcentrum. Daar vinden voornamelijk de kleinere ingrepen plaats bij gezonde patiënten. Tevens zijn deze ok's ingericht met 2 tv's zodat de patiënt bij kijkoperaties mee kan kijken. Indien gewenst uiteraard. De drie andere ok's zijn gelegen op het reguliere ok complex van ZGT. Daar vinden de grotere ingrepen plaatst en ingrepen bij kinderen en patiënten met een hoger gezondheidsrisico.
 

Hoe mijn werkdag er uitziet is lastig omschrijven daarom zal ik het proces beschrijven van één patiënt. We beginnen bij het begin:

De werkdag begint om 7:30 uur. Bij binnenkomst kleed je je om in ok kleding. Speciale klompen en een muts horen daar ook bij. De eerste operatie staat om 8:00 uur gepland. Dus ik heb ongeveer 30 minuten om de ok voor te bereiden en me in te lezen in de patiënt. Als je de ok voorbereidt houd je rekening met de spullen die je nodig hebt voor die operatie. Bijvoorbeeld de medicatie, beademingsmachine, infusievloeistof enzovoort. Maar je houdt ook rekening met wat er allemaal mis kan gaan. Op deze manier heb je in geval van een calamiteit alle benodigdheden bij de hand. Om dit allemaal te borgen moet je een checklist afvinken waar alle benodigdheden op staan.

Als dit klaar is haal je met de OK-assistent de patiënt op in de holding. Dat is de ruimte waar de patiënt binnenkomt en wordt voorbereidt. Het infuus, hartbewaking kabels en premedicatie worden hier gegeven. 

Na het doornemen van de controles zoals o.a. identiteit, welke ingreep, nuchterheid, allergieën en gezondheidstoestand, rijden we met de patiënt naar de ok. Daar komt het volledige operatieteam samen om samen MET de patiënt de laatste controles te doen. De operateur neemt de controles af. Ik vink deze af op de computer. Als alles akkoord is beginnen de anesthesioloog en ik met de verdoving.

Nadat de verdoving gezet is en alle administratie gedaan, gaat de anesthesioloog de ok uit en blijf ik de parameters bewaken. Dit zijn o.a. hartslag, zuurstof niveau in het bloed, bloeddruk, bloedverlies en bij algehele narcose ook de beademing. In de meeste gevallen kan ik gedurende de operatie zelfstandig veranderingen in deze parameters opvangen. De anesthesioloog blijft te allen tijde bereikbaar om bij te springen. Tijdens de operatie blijf je communiceren met de rest van het operatieteam over het verloop van de operatie. Tegen het einde van de operatie ga je de voorbereidingen treffen voor de volgende operatie. Je zet de benodigdheden klaar en je bestudeert de patiëntgegevens. Dan is de operatie klaar en moet je de patiënt gereed maken voor transport naar de uitslaapkamer. De patiënt kan wakker of slapend naar de uitslaapkamer. Dat is afhankelijk van de operatie en soort anesthesie. Op de uitslaapkamer sluit je de patiënt weer aan op de bewakingsmonitor en draagt alle gegevens over aan de verpleegkundige. Alle overdrachten gaan volgens een bepaalde systematiek.

Belangrijk in mijn werk is het bewust zijn van waar je mee bezig bent. Bereid je goed voor en probeer je in te leven. Ik ben zelf een aantal keer geopereerd en dat heeft me bewuster gemaakt van hoe een patiënt het beleefd.

Je bent een team en hebt elkaar nodig tijdens een operatie. Dat gevoel heerst, en dat is heel belangrijk om een goede prestatie neer te zetten. Met als doel een tevreden patiënt.