phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

De ziekte van Sever

Aandoening

Wat is morbus Sever?
Bij morbus Sever, ook wel de ziekte van Sever of de ziekte van Sever Schinz genoemd, is er sprake van een ontstoken hielbeen. In het hielbeen is de groeischijf pijnlijk. Het is niet precies duidelijk waardoor de klachten die gepaard gaan met morbus Sever (apofysitis calcanei) veroorzaakt worden, maar er wordt gedacht dat de trekkracht van de achillespees op de aanhechting met het hielbeen de klachten veroorzaakt.

Wat zijn de oorzaken van morbus Sever?
De oorzaak van het ontstaan van morbus Sever is onbekend. De groeischijf in het hielbeen is pijnlijk bij lopen. Ook tijdens of na het sporten of na overbelasting van de hiel nemen de klachten toe. Daarnaast kunnen andere aandoeningen aan de voet het ontstaan van het syndroom van Sever versterken.

Klachten en symptomen

In welke levensfase komt het voor?
Morbus Sever, ook wel morbus Sever Haglund, komt voornamelijk voor bij jongens in de leeftijd van zeven tot vijftien jaar oud.

Welke klachten en symptomen kan iemand hebben?
Morbus Sever is een pijnlijke aandoening, vooral bij het sporten kan het klachten met zich meebrengen. Patiënten ervaren vaak een langdurige zeurende pijn aan de achterkant van de hiel. Deze pijn is vergelijkbaar met de pijn die volwassenen ervaren bij hielspoor. De plek waar de achillespees verbonden is met het hielbeen is pijnlijk. Naast pijn kunnen er andere klachten en symptomen optreden: 
-    een kleine zwelling op de plek waar de achillespees verbonden is met het hielbeen;
-    op de tenen lopen om de hiel zo veel mogelijk te ontlasten en de pijn te voorkomen.
Meestal geneest de aandoening vanzelf en verdwijnen de klachten als kinderen volgroeid zijn.

Diagnose en onderzoek

Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld door een orthopedisch chirurg. Deze zal eerst een vraaggesprek voeren om zo veel mogelijk informatie over de klachten, het verloop van de pijn en de medische voorgeschiedenis van u te vergaren. Daarnaast zal de orthopedisch chirurg lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hierbij wordt de voet o.a. onderzocht door druk op bepaalde delen van de voet uit te oefenen.

Welke onderzoeken worden gedaan?
Morbus Sever verdwijnt meestal vanzelf, daarom is aanvullend onderzoek meestal niet noodzakelijk. Als de orthopedisch chirurg twijfelt over de oorzaak van de pijn of over de aanwezigheid van andere afwijkingen dan kan er een aanvullend onderzoek uitgevoerd worden in de vorm van röntgenfoto’s en bloedonderzoek.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over morbus Sever op de website van De Werkgroep Kinderorthopaedie Nederland (WKO): www.kinderorthopaedie.nl

Behandeling

Niet-operatieve (conservatieve) behandeling

Rust
Een Morbus Sever behandeling bestaat uit rust. Uiteindelijk gaat de blessure dan meestal vanzelf over. Vaak is een periode van 2 tot 3 maanden rust nodig. Bouw na de rustperiode de intensiteit van de trainingen geleidelijk op.

Zooltjes
Met zooltjes en siliconenhakjes worden soms goede resultaten behaald, maar dit gaat altijd in combinatie met rust.


Operatieve behandeling

Morbus Sever wordt nooit operatief behandeld.

Complicaties
Omdat de behandeling vooral bestaat uit het nemen van rust zullen er geen complicaties van een operatieve behandeling voorkomen.

Contact opnemen
U kunt contact opnemen met de orthopedisch chirurg wanneer u vragen hebt of wanneer u het niet vertrouwt.
U kunt hiervoor tijdens kantooruren bellen met het secretariaat van OCON, telefoonnummer: 088 - 708 3370.
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling van OCON, telefoonnummer: 088 - 708 5560.

Nabehandeling

Een nabehandeling van een morbus sever is niet nodig.