Pijn aan de binnenkant van de elleboog is een lastige blessure

Pijn aan de binnenkant van de elleboog is meestal een gevolg van een irritatie of ontsteking van de pezen aan de binnenkant van het ellebooggewricht. Deze hinderlijke aandoening wordt ook wel golfelleboog of in het Latijns epicondylitis medialis humeri genoemd. Een elleboog ontsteking gaat gepaard met pijn aan de binnenzijde van de elleboog, die kan uitstralen naar de onderarm, ringvinger en pink. U kunt voor een exacte diagnose, gerichte behandeling en passende revalidatie van een pijnlijke elleboog aan de binnenkant terecht bij OCON en OCON Sportmedische kliniek.

 

Een elleboog ontsteking door overbelasting

Binnenkant elleboog pijn of een golfelleboog komt niet, zoals de naam aangeeft, louter door het te intensief beoefenen van de golfsport. Overbelasting van de elleboog met pijn in de elleboog aan de binnenkant en pijn in de arm wordt voornamelijk veroorzaakt door:

  • Zware til-, slag- of kluswerkzaamheden

  • Eenzijdige, repeterende werkzaamheden als typen, schilderen en monteren

  • Verminderde spierkracht in de pols- en schouderspieren

  • Te intensieve huishoudelijke werkzaamheden

  • Verkeerde slagtechniek of te licht materiaal bij slagsporten als tennis

 

Een ontsteking van de elleboog geeft de volgende symptomen:

  • Zeurende of stekende pijn aan de binnenzijde van de elleboog

  • Pijn bij tillen of kracht zetten met de handen

  • Drukpijn aan de binnenkant van de elleboog

  • Uitstralende pijn naar de onderarm

  • Dikke elleboog met vocht

 

 

Klachten van binnenkant elleboog pijn ontstaan vaak geleidelijk

De elleboog pijn aan de binnenkant ontstaat vaak geleidelijk, in geval men dagelijks langdurig en steeds herhalend de buigspieren van de polsen en handen moet aanspannen. Uiteindelijk kan iets oppakken of het dragen van een tas al pijnlijk zijn. Als de elleboog ontstoken is, ervaart u ook problemen bij hout hakken, het snoeien van de heg, de opslag en het geven van topspin bij tennis, roeien, harken of het gebruik van een schroevendraaier.

 

Juiste diagnose en gerichte behandeling van overbelaste buigspieren

De elleboog is een zadelgewricht, gelegen tussen enerzijds het opperarmbeen en anderzijds de twee onderarmbeenderen, het spaakbeen en de ellepijp. Er worden dus drie botten met elkaar verbonden door het ellebooggewricht, dat zowel verantwoordelijk is voor het buigen en strekken van de onderarm ten opzichte van de bovenarm als het draaien van het spaakbeen en de ellepijp ten opzichte van elkaar. De onderarmspieren die verantwoordelijk zijn voor het buigen van de pols en vingers, lopen aan de binnenzijde van de elleboog en hechten via pezen aan op het bot. Bij een ontstoken elleboog is er sprake van een verhoogde spierspanning en geïrriteerde pezen, dat tot de pijnklachten leidt.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.