Pijn in de knieholte die strekken en buigen lastig maakt

Pijn in de knieholte duidt meestal op een meniscusklacht of artrose. Bij een gescheurde meniscus voelt men pijn bij de gewrichtsspleet en pijn in de knieholte bij het strekken en buigen van de knie. Bij artrose is het kraakbeen van het kniegewricht aangetast door slijtage. Daarnaast kan er sprake zijn van pijn knieholte bij buigen en strekken door een zenuw- of spieraandoening. Wat de oorzaak ook is, de orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten van OCON zijn in staat om de klacht goed te diagnosticeren en te verhelpen.

 

Meniscusletsel en artrose belangrijke oorzaken knieholtepijn

Een meniscusletsel geeft pijn in de knieholte bij het buigen van de knie en pijn in de knieholte bij het strekken van de knie. De oorzaak van pijn knie meniscus schuilt meestal in een geforceerde draaibeweging van de knie tijdens sporten, fysieke werkzaamheden of een ongeval. Een slechte warming-up en overbelasting bij hevige inspanning kunnen ook tot pijn bij strekken knie of buigen knie leiden. De knieholte pijn bij strekken en buigen bij artrose is een gevolg van een afnemende kraakbeenlaag met kraakbeenirritatie, botslijtage, eventuele ontsteking en vaak ook zwakke spieren rond de knie. De kniebelasting wordt hierdoor te groot. Pijn in de knieholte bij het buigen of strekken van de knie kan gepaard gaan met veelvoorkomende symptomen als:

  • Een zeurende, stekende en/of brandende pijn

  •  

  • Zwelling en blauwe plek

  • Stijfheid en immobiliteit van de knie

  • De knie zit op slot

 

 

Verschillende weefsels in en om de knieholte die klachten geven

In de knieholte komen verschillende weefselstructuren samen. Bekende oorzaken van een pijnlijke knieholte bij bewegen zijn:

  • Een zenuwbeknelling

  • Bakerse cyste

  • Hamstringblessure

  • Gescheurde achterste kruisband

 

Een zenuwbeknelling is meestal een gevolg van een ongeval of botbreuk. Er kan hevige zenuwpijn in knie optreden, uitstralend naar het onderbeen en soms gepaard gaande met een klapvoet. Een Bakerse cyste is een zwelling. De knieholte doet pijn bij buigen vanwege de zwelling. De cyste komt vaak voort uit artrose of reumatoïde artritis. Een hamstringblessure is een spierscheuring, die gerelateerd is aan sporten en overbelasting. U voelt een scherpe pijn aan de achterzijde van de knie en pijn in knieholte bij lopen. De knieholte is bij buigen en strekken pijnlijk. Een gescheurde achterste kruisband komt minder vaak voor dan letsel aan de voorste kruisband, maar de klachten zijn er niet minder om. Er is sprake van pijn en zwelling, kniestijfheid en de knie kan op slot vallen. Orthopedische chirurgie is hier noodzakelijk, gevolgd door spierverstevigende en bewegingsoefeningen. Hiervoor kunt u in de specialistische kliniek van OCON terecht.

 

Complex scharniergewricht vraagt deskundige behandeling

De knie is een scharniergewricht, dat wordt gevormd door het bovenbeen (os femur), scheenbeen (os tibia) en de knieschijf (patella). Gewrichtsbanden, kruisbanden en menisci zorgen voor stabiliteit en schokdemping van het gewricht. De knieholte wordt hoofdzakelijk gevuld met aanhechtingen van zenuwen, spieren en bloedvaten. De bovenbeenspieren (hamstrings) en onderbeenspieren (kuitspieren) aan de achterkant van de knie zorgen voor het buigen van de knie. In de knieholte bevindt zich ook de aanhechting van de achterste kruisband, specifiek aan de bovenkant van de achterzijde van het scheenbeen.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.