Scheenbeen pijn door overbelasting een lastige blessure

 

Een pijnlijk scheenbeen is een regelmatig voorkomende blessure bij sporters. Vooral hardlopers krijgen door overbelasting last van hun scheenbeen. Scheenbeenpijn wordt ook wel "shin splints" genoemd. Het is een benaming voor allerlei scheenbeenklachten. Geïrriteerde en pijnlijke scheenbenen genezen niet snel en vragen een nauwkeurige behandeling. Daarvoor kunt u terecht bij OCON en OCON Sportmedische kliniek, waar een team van orthopedisch chirurgen, sportartsen en sportfysiotherapeuten beschikbaar is voor een juiste diagnose, behandeling en revalidatie na pijnlijke schenen.

 

Scheenbeenpijn ook wel shin splints of MTSS genoemd

Pijn in de schenen of shin splints is niet één blessure. Het is een symptoom van meerdere blessures, ook wel als mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) aangeduid. Er kan sprake zijn van pijn aan de buitenkant van het scheenbeen, maar ook aan de onderkant, boven- en onderkant. De pijn in het scheenbeen bij het lopen kan eenzijdig optreden, maar meestal zit de scheenbeen pijn in beide benen. Bekende oorzaken van een pijnlijk scheenbeen zijn:

 • Overbelasting bij sporten of werken

 • Overpronatie, ofwel het naar binnen zakken van de enkel bij lopen

 • Platvoeten, een beenlengteverschil of instabiele enkel

 • Compartimentensyndroom met spierbeklemming

 • Verkeerde schoenen met te weinig schokdemping

 • Lopen op harde ondergrond

 • Te snelle trainingsbouw en te korte warming-up

 

 

Lastige beenblessure die veel voorkomt in de atletiek

Zowel beginnende als ervaren sporters kunnen last krijgen van scheenbeen pijn. Vrouwen en mannen hebben er even vaak last van. Het is een vervelende en hardnekkige blessure die veel voorkomt in de atletiek, specifiek bij onderdelen als hardlopen, hordenlopen, hoogspringen en verspringen. De voet komt bij elke stap of sprong met een harde klap op de ondergrond neer. De botten, spieren en pezen worden daarbij flink belast. Overbelasting kan tot een pijnlijk scheenbeen leiden, zowel pijn in het scheenbeen bij rust als bij inspanning. De symptomen van shin splints c.q. pijnlijke scheenbenen zijn:

 • Zeurende of stekende pijn in de schenen

 • Pijnlijke spieren aan de voorzijde van het scheenbeen

 • Uitstralende pijn naar de knie of enkel

 • Pijn in de voet bij afzetten en neerkomen

 • Soms een zwelling op de pijnlijke plek

 

 

Pijnlijke schenen en voeten door grote trekkracht op beenspieren

In het onderbeen bevinden zich twee botten: het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula). Aan deze botten zijn de onderbeenspieren gehecht. Scheenbeenpijn openbaart zich vaak bij de aanhechting van de spier aan het bot van het scheenbeen. De irritatie en pijn in de schenen ontstaat door de grote trekkracht op de spier, op de plaats waar deze aanhecht aan het scheenbeen. De achterste scheenbeenspier hecht ook aan de voetboog, waardoor deze plek ook pijnlijk kan zijn. De totaalbehandeling van de sportfysiotherapeut van OCON is gericht op pijnbestrijding, houdingscorrectie, het aanleren van een goed looppatroon, hersteloefeningen en trainingsbegeleiding en advies. In de kliniek kan tevens een sportmedische keuring worden ondergaan.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.