Pijn onder de bal van de voet is een dagelijkse hinder

Pijn onder de bal van de voet is een vervelende blessure, die het looppatroon verstoort. De klacht wordt ook wel metatarsalgie genoemd. De voorvoetklachten uiten zich door een stekende pijn tijdens het staan en lopen, bovenmatige eeltvorming en een branderig gevoel onder de bal van de voet. De pijnklachten komen voor bij het dragen van normale schoenen, maar worden versterkt door het dragen van hoge hakken. Het team van orthopedisch chirurgen en sportfysiotherapeuten van OCON richt zich op het bestrijden van de klachten met advisering over de juiste schoenen, drukverdelende loopzooltjes en eventuele operatieve aanpassing van de stand van de voet.

 

De bal van de voet kan pijnlijk zijn vanwege diverse oorzaken

De bal van de voet kan pijn gaan doen doordat het lichaamsgewicht te veel op de voorvoet- en middenvoetsbeentjes rust. Het teveel aan druk heeft tot gevolg dat de middenvoetsbeentjes doorzakken. Dit veroorzaakt de pijn in de bal van de voet, de overmatige eeltvorming en het gevoel van brandende voeten. De ernst van de symptomen zijn afhankelijk van de stand van de voet, de tenen, de dikte van de vetkamers onder de voeten en de mate van overdruk. Overgewicht en te krappe of te ruime schoenen hebben een negatief effect op de klachten. Pijn onder de bal van de voet kan voortkomen uit:

  • Overbelasting van een of meerdere middenvoet- of teengewrichten

  • Kapselontsteking van een of meerdere middenvoet- of teengewrichten

  • Samendrukking van de zenuwbanen onder de voorvoet

  • Een dunner wordend vetkussen onder de voorvoet

  • Afwijkende stand van de voorvoet, ofwel holvoetvorm

  • Hamer- en klauwtenen

  • Scheefstand van de grote teen ofwel hallux valgus

 

 

Meer kans op klachten bij beroepen met veel lopen en staan

Mannen en vrouwen die beroepsmatig veel moeten lopen en staan en harde, stevige schoenen dragen, hebben een verhoogde kans op pijnklachten onder de bal van de voet. Denk bijvoorbeeld aan bouwvakkers, politieagenten, docenten en beveiligingsmensen. De voet kantelt te veel naar binnen tijdens het lopen en de middenvoetsbeentjes zakken te veel door. Dit leidt tot de specifieke pijnklachten tussen de boog van de voet en de tenen. OCON is gespecialiseerd in de behandeling van pijn onder de bal van de voet en in advisering en begeleiding om deze klachten van pijn onder de voet in de toekomst te voorkomen.

 

De voet, een complex lichaamsdeel dat dagelijks wordt belast

De voet is een complex lichaamsdeel, dat dagelijks wordt belast. De voet wordt gevormd door de voorvoet met tenen (phalanges) en vijf middenvoetsbeentjes (metatarsus), de middenvoet en de achtervoet met de voetwortelbeentjes (tarsus). De voet bevat 26 botten die ervoor zorgen dat deze goed functioneert op verschillende ondergrond en bij verschillende belasting. De plek waar de tenen overgaan in de voet, wordt de bal van de voet genoemd. Het is het deel van de voet, waar de tenen buigen tijdens het lopen en waar u op staat als u op uw tenen loopt.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.