De mogelijke oorzaken van een pijnlijke enkel

Pijnlijke enkels zijn erg vervelend. Om de enkel te kunnen genezen of de pijn te kunnen verlichten is het noodzakelijk om te weten wat de enkel pijn veroorzaakt. Uw huisarts kan u daarbij helpen.

Wellicht heeft u enkelpijn door een (oude) sport blessure of uw enkel doet pijn doordat u last heeft van slijtage of artrose. Elke oorzaak van enkel pijn kan een andere behandelmethode nodig hebben.

 

Wanneer krijgt u pijn in de enkels?

Onze enkels zijn een veel gebruikt gewricht. Het is dan ook een veelvoorkomende plek voor een pijn en blessures. Beroepen waarbij u veel moet lopen of staan zijn extra gevoelig voor enkel pijn. Ook is enkelpijn een bekende sport blessure, vooral sporten waarbij veel gerend wordt. Bovendien heeft de natuurlijke stand van uw voeten een grote invloed op enkel problemen. Vrouwen hebben vaker pijn in enkels dan mannen door het schoeisel dat zij dragen. Daarnaast is enkelpijn een veelvoorkomende kwaal bij ouderen, door slijtage of artrose krijgen zij pijn in enkels waardoor het moeilijk wordt om op de been te blijven.

 

Hoe werken de enkels?

Ons enkelgewricht bestaat uit drie botdelen; het scheenbeen, het kuitbeen en het sprongbeen. Het enkelgewricht is bedekt met een kapsel die de botten in het hele gewricht bij elkaar houdt, ook wel het gewrichtskapsel. De binnenkant daarvan is bedekt met een gewrichtssmeer. Dit zorgt er voor dat de gewrichtsvlakken niet direct over elkaar heen schuiven om slijtage te voorkomen. Daarnaast zit er kraakbeen in de enkel wat voor vering in het gewricht zorgt. Dit is om de enkel te beschermen tegen de demping tijdens het rennen bijvoorbeeld. Daaromheen zitten de enkelbanden, zij verbinden de voet met de enkel en vangen extreme bewegingen in het enkelgewricht op. Hoewel ons lichaam ons goed beschermd tegen onnatuurlijke bewegingen van de enkels kan een afwijkende voetstand, een val, overbelasting of ouderdom toch voor pijn zorgen. Het is belangrijk om enkelpijn altijd serieus te nemen.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON Sportmedische kliniek noodzakelijk is.