Pijn tussen de schouderbladen is een veelgehoorde klacht

 

Pijn tussen de schouderbladen is een veelgehoorde klacht die vele verschillende oorzaken kan hebben. Een incidentele rugpijn tussen de schouderbladen als gevolg van vermoeidheid of zware inspanning kan onschuldig zijn, maar het is niet verstandig de pijn te negeren als deze langer aanhoudt of regelmatig terugkomt. Een pijnstiller tegen de pijn in en onder het schouderblad is dan niet afdoende. De belangrijkste oorzaak van de schouderblad pijn, is een verkeerde lichaamshouding. Om de rug- en schouderpijn goed te kunnen behandelen, is een goede diagnostisering en aanpak van de exacte oorzaak van groot belang. Daarvoor bent u bij OCON aan het juiste adres.

 

Schouderpijn of hoge rugpijn kan vele verschillende oorzaken hebben

De rugpijn bij de schouderbladen ofwel hoge rugpijn kan heel divers zijn. Er kan sprake zijn van een zeurende en krampachtige pijn, maar ook van pijnscheuten of een beklemmende pijn in schouder en rug. De klachten kunnen gerelateerd zijn aan een bepaalde handeling of chronisch van aard zijn. Vaak is een verkeerde houding bij een bepaalde (werk)activiteit een onderliggende oorzaak. Dit leidt tot spierpijn en schouderklachten door overbelasting van de schouders. De pijn tussen de schouderbladen kan bijvoorbeeld optreden bij:

 • Langdurig werken achter de computer

 • Werken in een gebogen zithouding, met kromme rug (kassières, stratenmakers)

 • Lopende band werkzaamheden, met continu herhaalde bewegingen

 • Tillen boven uw macht

 • Langdurig en regelmatig autorijden (chauffeurs, vertegenwoordigers)

 

Spieren raken overbelast, zenuwen gaan irriteren. Dit zorgt voor stijfheid, pijn en uitstraling naar nek en armen. Aanhoudende klachten kunnen tot een blokkade van de wervelkolom of zelfs een ontwrichte rib leiden. Een hernia bij de borstwervelkolom, waarbij door slijtage of een ongeval een tussenwervelschijf uitstulpt, veroorzaakt hevige pijn bij het schouderblad en vraagt om een specialistische behandeling inclusief houdingscorrectie, zoals bij OCON wordt gegeven. Pijn tussen de schouderbladen kan ook een medische achtergrond hebben. Bekende oorzaken zijn:

 • Hartaandoening en hartritmestoornissen

 • Zenuwontsteking met zenuwpijn

 • Klachten aan de longen en luchtwegen

 • Hormonale stoornis of mineralengebrek

 • Reumatische aandoening

 • Maagklachten met brandend maagzuur

 

Het is belangrijk om de precieze plek van de schouderpijn te lokaliseren. In geval de schouderklachten worden beïnvloed door uw lichaamshouding en bewegingen, ligt de oorzaak van de acute rugpijn meestal in een fysieke overbelasting van het schoudergewricht en de wervelkolom. Als er sprake is van specifieke pijn bij het linker schouderblad, kan de oorzaak gelegen zijn in hart-, long-, maag- of miltproblematiek. Pijn tussen de schouderbladen bij een hartritmestoornis is voelbaar in het borstbeen. Deze pijn straalt uit naar vooral het linker schouderblad. Een beklemmende of stekende pijn (angina pectoris) in en onder de schouderbladen kan duiden op een hartkwaal. De longen liggen tegen de rug, direct achter de schouderbladen. De pijn gaat vaak gepaard met ademhalingsproblemen. Pijn bij het rechter schouderblad is vaak gerelateerd aan achterliggende lever-, long- of galblaasproblemen.

 

Pijn in schouder en rug door stress en hyperventileren

Pijn tussen de schouderbladen komt minder vaak voor dan lage rugpijn, maar is daarom niet minder vervelend. Klachten aan rug en schouder kunnen ook samenhangen met stress. Door stress, al dan niet in combinatie met hyperventilatie, kunnen de spieren tussen de schouderbladen verkrampen en een verhoogde spanning krijgen. Dit leidt tot stijfheid en pijn. Acute hyperventilatie is te herkennen aan een versnelde hartslag en ademhaling, maar er kan soms ook sprake zijn van hyperventileren zonder dat mensen dit merken. De pijn tussen de schouders is echter een signaal dat er wat aan de hand is en kan samengaan met spanningshoofdpijn en een verhoogde bloeddruk.

 

De schouder is een gecompliceerd gewricht met een belangrijke functie

Het schouderblad vormt samen met de bovenarm het schoudergewricht. Het is een gecompliceerd gewricht, met botten, kraakbeen, pezen, spieren, banden, kapsels en slijmbeurzen. De grote spieren van de schoudergordel (sleutelbeen, schouderblad en ravenbekbot) zijn gehecht aan het schouderblad en de ribbenkast. Het gebied rond de schouderbladen heeft een belangrijke functie bij de ondersteuning en beweging van het bovenlichaam, bovenarmen en nek. De schouderspieren worden dus veelgebruikt en kunnen geïrriteerd en overbelast raken. Als gevolg hiervan kunnen aanhoudende nek- en rugklachten optreden die in veel gevallen vragen om een deskundige orthopedische behandeling. ONCO, dat maakt het beter.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.