Pijnklachten in de nek en de schouders? OCON helpt.

Nek- en schouderklachten zijn veelvoorkomende klachten en kunnen u belemmeren tijdens het dagelijkse leven. We spreken van acute klachten als de schouder- en nekklachten korter dan zes weken aanhouden. Als de pijn in nek en schouders langer dan 6 maanden aanhoudt, dan is er sprake van chronische nek- en schouderpijn. Vooral bij chronische schouder- en nekpijn is het verstandig om de huisarts in te lichten. De huisarts verwijst u, zo nodig, door naar OCON om u te laten onderzoeken en te behandelen door een orthopedisch chirurg.

 

Mogelijke oorzaken van schouder- en nekklachten

Nekpijn en schouderpijn komen vaak voor zonder dat er duidelijke oorzaken worden gevonden. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten van nek- en schouderpijn waarvan de oorzaken wel bekend zijn. Spierpijn komt veel voor na het sporten, met name tijdens krachtsporten, en gaat vaak vanzelf over. Als er echter sprake is van een spierscheuring, dan is er een behandeling noodzakelijk. Een aantal voorbeelden van oorzaken van nek- en schouderklachten zijn:

  • Een breuk, kneuzing of een gescheurde pees

  • Een slijmbeursontsteking

  • Beknelling van vaten of zenuwen

  • Reumatische aandoeningen

  • Whiplash

 

 

Wanneer komen schouder- en nekklachten voor?

Met name spierpijn in de schouder en de nek zijn een veelvoorkomend verschijnsel bij sporters. Doordat zij intensief bewegen, is de kans op overbelasting groter. Naast overbelasting leidt ook juist weinig beweging of een verkeerde houding tot schouder- en nekpijn. Als de spieren zwak zijn, dan bieden deze te weinig ondersteuning aan de nekwervels en de schoudergewrichten. Het gebrek aan ondersteuning van de spieren zorgt dan voor de nekpijn en schouderpijn. Ten slotte lopen mensen met een reumatische aandoening of een spierziekte ook meer risico op chronische schouder- en nekklachten.

 

De anatomie van de nek en schouders

De nek bestaat uit 7 nekwervels die zich op het bovenste deel van de wervelkolom bevinden. De wervels worden van elkaar gescheiden door tussenwervelschijven. De belangrijkste zenuwbanen worden via de nek door het ruggenmerg geleid. De belangrijkste onderdelen van de schouder zijn het schoudergewricht, het schouderblad en het sleutelbeen. Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.