Vocht in de voeten kan leiden tot pijnlijke voeten

Wat zijn pijnlijke dikke voeten? De bloedvaten in ons lichaam voeren het bloed af richting ons hart. Als dit niet op een correcte wijze gebeurt kan er een zogenaamde oedeem ontstaan. Dit wordt ook waterzucht of vochtophoping genoemd. De zwaartekracht zorgt ervoor dat al het vocht naar beneden zakt. Vooral het onderlichaam krijgt het hierdoor zwaar te verduren. De vochtophoping zorgt voor pijnlijke dikke voeten, enkels of benen.

 

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een pijnlijke dikke voet.

  • Hogere buitentemperatuur: Vooral in de zomer houdt het lichaam meer vocht vast. Het kan dan ook zomaar gebeuren dat voeten tijdens een pittige wandeling beginnen op te zwellen. Overgewicht is hierbij een extra risicofactor. Schoenen die normaal gesproken passen kunnen door het extra vocht net te krap worden.

  • Zwangerschap: Tijdens veel zwangerschappen komt een verdikking van de voet regelmatig voor. Dit is een onschuldige zwangerschapskwaal en gaat vanzelf weer over. Is er sprake van pijn en zwelling in andere delen van het lichaam, dan is het belangrijk om de huisarts te raadplegen.

  • Blessure: Tijdens een wandeling of sporten kan er een blessure ontstaan. De voet kan hierbij "naar binnen klappen". Deze verstuiking kan leiden tot een dikke voet. Het is belangrijk om rust te nemen en de voet zo hoog mogelijk te houden. Eventueel kan de voet gekoeld worden met koude elementen.

  • Slecht functionerende aderen: Bij slecht functionerende aderen kan er vocht in de benen terecht komen. De klachten zullen in de beginperiode voornamelijk 's avonds optreden. Naarmate de aderen slechter gaan functioneren nemen de klachten toe, benen en voeten kunnen hierdoor gedurende de hele dag opgezwollen zijn.

  • Ontstekingen : Een wond kan in sommige gevallen leiden tot een ontsteking. Door deze ontsteking zal de voet opzwellen en kan deze pijnlijk aanvoelen.

  • Hart-, lever- of nieraandoening: Bij langdurige klachten die niet toegeschreven kunnen worden aan de net genoemde oorzaken kan het zijn dat de dikke pijnlijke voeten een dieper liggende oorzaak hebben. Dit kunnen hart-, lever- of nieraandoeningen zijn.

 

Wanneer komt het voor?

Pijnlijke dikke voeten kunnen op verschillende leeftijden ontstaan. Ouderen hebben echter wel een verhoogd risico.

 

Raadpleeg uw huisarts

Heeft u last van pijnlijke dikke voeten en twijfelt u over de oorzaak? In dat geval is het raadzaam om met een specialist te praten. Voordat u contact met OCON opneemt is het belangrijk om eerst uw huisarts te raadplegen. De huisarts zal bepalen of het noodzakelijk is om u door te verwijzen naar OCON.