Pijnlijke en stijve vingers? OCON helpt.

Pijnlijke en stijve vingers bemoeilijken uw leven in grote mate, omdat u uw handen dagelijks bij vrijwel elke handeling gebruikt. Er zijn meerdere aandoeningen bekend die zorgen voor pijn en stijfheid in vingers en handen of dat uw vingers op slot raken. Meestal sluipen klachten als stijve en pijnlijke vingers er na verloop van tijd in en soms is de schade onomkeerbaar. Het is vaak belangrijk om bij pijnlijke of verstijfde vingers zo spoedig mogelijk naar de huisarts te gaan te voorkomen dat klachten verergeren.

 

De oorzaken van pijnlijke en stijve vingers

Een stijve duim, een stijve wijsvinger, een stijve middelvinger, een pijnlijke vinger of een vinger op slot kan duiden op een aandoening zoals reumatoïde artritis, artrose of een 'trigger finger'. Reumatoïde artritis is een aandoening waarbij ontstekingen in de gewrichten zorgen voor pijn en stijfheid in vingers of handen. Artrose tast het kraakbeen en de gewrichten aan en er is vaak sprake van stijve vingers in de ochtend. Ten slotte is een trigger finger een aandoening waarbij de pezen niet goed werken en ontsteken waardoor u uw vingers moeilijk kunt bewegen. Andere mogelijke oorzaken van pijnlijke of stijve vingers zijn:

  • Carpaal Tunnel Syndroom

  • Ganglion cyste

  • Dystrofie

  • Thoracic Outlet Syndroom

 

 

Wanneer komen pijnlijke vingers voor?

Pijnlijke vingers komen vooral voor bij mensen die aan één van de bovenstaande aandoeningen lijden. Daarnaast verergeren de klachten vaak bij koud weer en bij overbelasting. Hierbij is artrose een uitzondering aangezien de pijn bij artrose vaak tot uiting komt na een rustperiode. Daarnaast kunnen mensen die dag-in-dag-uit achter de computer zitten RSI ontwikkelen. RSI ontstaat bij veelvuldige kleine repetitieve bewegingen van de handen en de vingers. Ook muzikanten kunnen RSI-klachten ontwikkelen door het repetitieve karakter van het bespelen van een instrument.

 

Anatomie van de vingers

De vingers bestaan uit relatief veel afzonderlijke vingerkootjes, gewrichten, spieren en pezen. Hierdoor is het mogelijk om veel complexe handelingen uit te voeren. Het gevolg van de complexiteit van de vingers is dat er bij elk afzonderlijk onderdeel problemen kunnen ontstaan waardoor het bewegen van de vingers belemmerd wordt.Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.