Pijnlijke krampen in uw voet of teen? OCON helpt.

 

Kramp in tenen en voet is meestal niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend en pijnlijk. De kramp kunt u doorgaans zelf bestrijden. Hebt u vaak dergelijke kramp, dan is het verstandig uw huisarts te raadplegen.

 

Wat is kramp eigenlijk?

Bij kramp in tenen en voet spannen alle vezels van een spier zich tegelijk aan. Dit gaat heel abrupt en kan zeer pijnlijk zijn. Door de spier tot rust te laten komen of te masseren en daarna voorzichtig te strekken verdwijnt de kramp meestal binnen enkele minuten. Een spierkramp kan door diverse factoren veroorzaakt worden. Een paar voorbeelden:

  • Overbelasting: De spieren kunnen overbelast raken bij langdurig sporten. Op een gegeven moment kunnen de afvalstoffen niet meer afgevoerd worden en ontstaat kramp. Ook stilzitten of liggen is een vorm van overbelasting. Ook dan kunnen de afvalstoffen uit de spieren niet goed afgevoerd worden en kan kramp ontstaan.

  • Zuurstofgebrek: Een slechte doorbloeding van de spieren zorgt voor zuurstofgebrek. Daardoor worden voedingsstoffen niet meer toegevoerd en afvalstoffen niet maar afgevoerd.

  • Verkeerde houding: Te lang in de zelfde houding zitten of staan is een enorme belasting voor spieren. Ook het langdurig dragen van schoenen met hoge hakken kan kramp veroorzaken. Beweeg regelmatig en wissel op tijd van schoeisel.

  • Gebrek aan mineralen en vitamines: Spieren hebben mineralen en vitamines nodig om te kunnen functioneren. Een tekort daaraan kan ontstaan door overmatig zweten, slecht eten of uitputting.

 

Daarnaast komen spierkrampen voor bij infectieziekten, zwangerschap, aderverkalking en tijdens de overgang.

 

Voorkomen en genezen

Regelmatig bewegen, een gebalanceerd dieet, voldoende drinken en gepast schoeisel zijn enkele factoren die kramp in tenen en voeten kunnen voorkomen. Hebt u desondanks vaak last van deze krampen, dan kan het verstandig zijn om uw huisarts te raadplegen. Massages kunnen helpen om de spieren goed doorbloed te houden en te ontspannen. Een gebalanceerd dieet voorkomt een gebrek aan mineralen en vitaminen. Advies over uw leefstijl kan ook van belang zijn. Bij OCON kunt u voor deze zaken terecht. Lekker kunnen gaan en staan waar u wilt, dat maakt het beter.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.