Rugpijn of pijn bij de ribben? OCON helpt.

Rugpijn of pijn in of tussen de ribben kunnen vervelende klachten zijn die uw functioneren danig kunnen belemmeren. Een orthopedisch chirurg van OCON kan deze klachten effectief bestrijden. Dat maakt beter.

 

Mogelijke oorzaken pijn rug en ribben

De oorzaken van rugpijn en pijn bij de ribben kunnen zeer divers zijn. Tevens kunnen de pijnklachten op verschillende plekken gelokaliseerd zijn. Pijn in onderrug en heupen wijst vaak op een bekkensyndroom. Pijnklachten in de bekkenregio, heupen of de onderrug komen vaak voor bij vrouwen. Dit kan bijvoorbeeld verband houden met een zwangerschap of een bekkentrauma. Klachten zoals bijvoorbeeld spit en ischias komen iets vaker voor bij mannen. Doordat er veel zenuwen door de rug lopen en er tevens veel wervels aanwezig zijn, kunnen de spieren bekneld komen te zitten. Dit is dan ook een veel voorkomende klacht. Hetzelfde geldt voor een hernia. Dit is tevens een veel voorkomende klacht in de rug. De pijnklachten kunnen ook aspecifiek zijn, waarbij het dus niet duidelijk is waar de klachten vandaan komen.

 

Wanneer kun je rugklachten of ribklachten krijgen?

Zo'n 25% van alle Nederlanders heeft te kampen of te kampen gehad met rugklachten of pijn bij de ribben. Deze klachten kunnen te wijten zijn aan een zware belasting van de betreffende lichaamsdelen tijdens het werk, maar ook op een verkeerde sta- of zithouding. Ook verkeerde herhaaldelijke bewegingen kunnen lijden tot vervelende klachten. Rugklachten en pijn in en tussen de ribben kunnen ook te wijten zijn aan een ontsteking of een chronische ziekte.

 

Anatomie van de rug

De rug bestaat uit wervels, ribben en spieren die samen voortduren. Bij het menselijk lichaam bestaat de rug uit nekwervels (7), borstwervels (12), lendenwervels (5), heiligbeenwervels (5) en het staartbeen. Tussen de wervels door lopen spieren die de armen en benen aansturen. De afzonderlijke wervels zijn van elkaar gescheiden door een discus.

 

Indien u last heeft van rugklachten of pijn aan de ribben dan kunt u een afspraak maken bij OCON. Hiervoor is echter wel een doorverwijzing van de huisarts benodigd. Treed daarom altijd eerst in contact met uw huisarts, voordat u contact opneemt met ons. Uw huisarts bepaalt vervolgens of een doorverwijzing naar OCON gewenst is. U kunt dus niet op eigen initiatief een afspraak bij OCON maken.