Rugpijnklachten? OCON helpt!

Pijn in de onderrug komt veel voor bij jong en oud. Soms wordt plotselinge onderrug pijn ook wel spit genoemd. Lage rugpijn kan veel verschillende oorzaken hebben en dikwijls is de exacte oorzaak zelfs moeilijk te achterhalen. Onderrugklachten nemen vele vormen aan, zoals bijvoorbeeld:

  • Hevige pijnscheuten die plotseling optreden

  • Zeurende rugpijn rechtsonder of linksonder

  • Langdurige rugpijn in de onderrug

  • Aspecifieke rugklachten

 

De ervaren orthopedisch chirurgen van OCON zijn gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u terecht bij ons Orthopedisch Centrum voor een complete behandeling inclusief nazorg om uw lage rugklachten te verhelpen.

 

Wat zijn de oorzaken van mijn rugpijnklachten?

Er bestaan veel verschillende oorzaken voor lagerugpijn en in de meeste gevallen verhelpt een orthopedisch chirurg de klachten in de onderrug met een chirurgische behandeling. Veel pijn in de onderrug ontstaat door te zwaar tillen, veel zitten in een slechte houding, overgewicht en slijtage door ouderdom. Met name de oorzaken die structureel van aard zijn, zorgen voor chronische pijn in de onderrug die niet vanzelf verdwijnt. Daarnaast komt het voor dat pijn onderin de rug het gevolg is van een ongeluk. Na een val van een trap, een verkeersongeluk of een ander ongeval is het mogelijk dat u last krijgt van een pijnlijke onderrug. Deze klachten hoeven niet meteen op te treden. Soms duurt het zelfs jaren voordat de gevolgen van een ongeluk zich manifesteren als een pijn onder in de rug met een blijvend karakter. Ten slotte ontstaat chronische lage rugpijn door een aangeboren afwijking aan de wervelkolom of een deel van het lichaam dat verbonden is met de rug. Artrose of een verschil in beenlengte zorgt bij sommige mensen na verloop van tijd voor erge pijn in de onderrug. Om lage onderrugpijn effectief te verhelpen, is het van belang om inzicht te hebben in de oorzaak van de klachten.

 

Bij wie komt lage rugpijn voor?

Bij sommige mensen komt een zere onderrug meer voor dan bij andere mensen. Zo zijn er een aantal beroepsgroepen waarbij het risico op lage rugklachten groter is door de aard van de werkzaamheden. Bouwvakkers die hun hele leven lang zware materialen tillen, ontwikkelen op latere leeftijd vaak chronische lage onderrugpijn doordat zij hun onderrug structureel hebben overbelast. Ook bij beroepen waar men vrijwel de hele dag zittend doorbrengt, komt een zeurende pijn laag in de onderrug veel voor. Administratiemedewerkers die de hele dag achter hun computer zitten of vrachtwagenchauffeurs die dag-in-dag-uit achter het stuur zitten, lopen een verhoogd risico op klachten aan de linker of rechter zij van de onderrug. De belangrijkste reden hiervoor is vaak een slechte zithouding en een gebrek aan beweging. Ten slotte hebben oudere mensen vaker last van de onderrug. Deze rugpijn treedt op door slijtage van de wervelkolom en het verminderen van de spiermassa. Aangezien chronische rugklachten zich mettertijd ontwikkelen, zijn de klachten niet altijd louter het gevolg van slijtage. Pijn rechts of links onder in de rug door de reeds genoemde oorzaken uiten zich dikwijs op latere leeftijd.

 

De anatomie van de wervelkolom

De orthopedisch chirurgen van OCON zijn gespecialiseerd in het behandelen van lage onderrugpijn en kennen de anatomie van de wervelkolom als geen ander. Zij bestuderen uw klachten en kijken op de eerste plaats of er sprake is van lichamelijke afwijkingen aan de wervelkolom. De wervelkolom is een complex onderdeel van het lichaam met veel belangrijke lichaamsfuncties. Met uitgebreide kennis van de wervelkolom zoekt een orthopedisch chirurg de oorzaak van uw lage rugpijn en behandelt de rugklachten. De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels en aan het uiteinde bevinden zich het heiligbeen en het staartbeentje. De wervels dragen een groot deel van het lichaamsgewicht en beschermen het ruggenmerg waarin zich belangrijke zenuwbanen bevinden. Daarnaast verbinden kleine gewrichtjes de wervels met elkaar, waardoor het mogelijk is om de wervelkolom licht te bewegen. Tussen twee wervels zit een tussenwervelschijf die de wervelkolom beschermt tegen schokken. Spieren, pezen en banden beschermen de wervelkolom in zijn geheel.

 

Maak een afspraak bij OCON

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaald of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.