Rusteloze benen: dagelijkse bewegingsdrang met pijn en tintelingen

Rusteloze benen is een aandoening, waarbij een onbedwingbare aandrang bestaat om de benen te bewegen. Het wordt ook wel restless legs genoemd. De symptomen treden vooral 's nachts op, met tintelingen en krampen. U ervaart een onaangenaam gevoel in uw onderbenen en het lukt u niet om uw benen stil te houden. De onrustige benen 's nachts kunnen leiden tot slapeloosheid. De klachten van rusteloze benen en pijnlijke benen in rust zijn vaak het ergst vlak voor het inslapen. In de gespecialiseerde kliniek van OCON wordt op basis van een juiste diagnostisering een passende behandeling toegepast, gericht op massages, bewegingsoefeningen en een gezonde leefwijze.

 

Onrustige benen hebben vaak een erfelijke oorzaak

 

Rusteloze benen heeft in meer dan de helft van de gevallen een erfelijke oorzaak. Deze aandoening komt voor op alle leeftijden, al ziet men deze klacht vaker bij ouderen en vrouwen dan bij jongeren en mannen. Geschat wordt dat ongeveer 10 tot 15% van de volwassenen wel eens last heeft van rusteloze of zware benen, 's nachts meer dan overdag. Door de benen te bewegen, verdwijnt het vervelende gevoel. Als men echter met bewegen stopt, keert het pijnlijke en stekende gevoel terug. De belangrijkste verschijnselen bij een rusteloos been zijn:

 • Tintelingen en kriebelingen in de onderbenen

 • Een onbedwingbare onrust in de benen, met dwang tot bewegen

 • Pijn en branderig gevoel

 • Spierpijn en nachtelijke beenkrampen

 • Slapeloosheid en regelmatig 's nachts wakker worden

 

Wat zijn rusteloze benen oorzaken? Dat is in de meeste gevallen niet heel duidelijk. Het zit vaak in de familie en komt vaak voort uit een verstoring in de hersenen, zoals dat bijvoorbeeld ook bij de ziekte van Parkinson het geval is. Het komt het meest voor bij mensen boven de 45 jaar en bijna tweemaal zoveel bij vrouwen als bij mannen. Als er sprake is van een familielid met restless legs, is de kans dat u dit ook krijgt drie- tot zesmaal groter dan normaal. De aandoening komt meestal voor in beide benen, maar er kan ook sprake zijn van één rusteloos been. Er zijn een aantal factoren die samenhangen met rusteloze benen, dan wel de kans op deze klachten vergroten:

 • Zwangerschap

 • Medicijngebruik, bijvoorbeeld tegen depressiviteit, allergie of misselijkheid

 • Verminderde nierwerking

 • Tekort aan ijzer, foliumzuur of vitamine B12

 • Chronische ziekten als diabetes, reuma of een schildklierstoornis

 

 

Onrustige benen tips om klachten te voorkomen of te verminderen

Lang stilzitten, kan de klachten van onrustige benen opwekken. U kunt dit vermijden door activiteiten als lang autorijden, bioscoop- of theaterbezoek niet te ondernemen. Een gezond leefpatroon kan pijn in de benen in rust en rusteloze benen in bed voorkomen of verminderen. Aanpassing van de leefgewoonten kan veel baat hebben. De volgende rusteloze benen tips helpen om de klachten terug te dringen of te verhoeden:

 • Stoppen met roken

 • Minder of geen koffie drinken, vooral 's avonds niet

 • Matig met alcohol, maximaal één of twee glazen per dag

 • Voldoende lichaamsbeweging, zoals fietsen en wandelen

 • Geen zware inspanning of intensief sporten voor het slapen gaan

 • Een regelmatig dag- en nachtritme

 • Seksuele activiteit; er wordt hierbij dopamine in de hersenen aangemaakt

 

 

Rusteloze benen als neurologische bewegingsstoornis

Het rusteloze benen syndroom is geen spierziekte, maar een neurologische bewegingsstoornis die zijn oorzaak heeft in de hersenen. Van hieruit worden onder meer de beenspieren aangestuurd. Er wordt aangenomen, dat het te maken heeft met een verstoorde aanmaak van dopamine in de hersenen. Dopamine is een soort boodschapper, die signalen tussen de zenuwcellen doorgeeft. Restless legs is een van de aandoeningen die ontstaat door een verstoorde dopamine-overdracht. Een regelmatige beenmassage zorgt voor een betere doorbloeding van de benen. Dit heeft een rustgevend effect en geeft een aangenaam gevoel. De hersenen reageren door dopamine aan te maken, wat goed is tegen rusteloze benen. De deskundige sportfysiotherapeuten in OCON Sportmedische kunnen met massages en bewegingsoefeningen de klachten bestrijden.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.