s Nachts kramp in kuiten

 

Als u 's nachts wel eens kramp in de kuit krijgt, weet u vaak niet waar u het moet zoeken. De kramp in de kuit leidt tot zeer pijnlijke steken die seconden en soms wel minuten kunnen aanhouden. Zwangere vrouwen hebben vaak last van kramp in de kuiten tijdens hun slaap, maar ook sporters en ouderen klagen er vaak over. Er valt medische niet heel veel tegen te doen, behalve een goede massage door een (sport)fysiotherapeut. Maar u kunt zelf wel dingen doen om de oorzaak van kramp in de kuit te verminderen.

 

Samenspel zenuwen en spieren

 

De oorzaak van kramp in de kuit en dan vooral van kramp in de kuit in de slaap ligt aan tal van dingen. Het is in ieder geval een samenspel van (gevoelige) zenuwen die het samentrekken van de spieren in de kuit veroorzaken, waardoor er kramp in de kuit ontstaat. De belangrijkste oorzaken van krampen in de kuit zijn te weinig vocht inname of juist een te veel aan alcohol gebruik. Ook medicijnen kunnen leiden tot kramp in de kuiten die 's nachts plaats vindt. Bijvoorbeeld medicijnen tegen een hoge bloeddruk. En uiteraard een (te) lange wandeling of duurloop kunnen leiden tot kramp in de kuiten. Meestal is dat direct na het sporten voelbaar, maar de kramp in de kuit kan 's nachts ook opeens opspelen.

 

Schoeisel

 

U kunt aan de oorzaak-kant zelf redelijk wat doen om 's nachts kramp in de kuiten te voorkomen. Bijvoorbeeld door extra aandacht te besteden aan uw schoeisel dat de kuitspieren en zenuwen extra belast. Sportschoenen met een slechte demping, maar ook hoge hakken zijn de oorzaak van kramp in de kuit. Door (ook al niet sporter) de kuitspieren te rekken verbetert de doorbloeding en kan kramp in de kuit tijdens de slaap worden bestreden. Van zwangere vrouwen is bekend dat het liggen d op de linker zijde 's nachts kramp in de kuiten kan voorkomen. Probeert u dat ook maar eens.

 

Specialisten

 

Bij aanhoudende kramp in de kuiten is het raadzaam een orthopeed te raadplegen. OCON in Twente beschikt over een groot aantal specialisten op dit gebied. Ook hebben zij gespecialiseerde fysiotherapeuten met onder andere de volgende vakgebieden:

  • Kniechirurgie

  • Heupchirurgie

  • Hand-, pols- en vingerchirurgie

  • Voet-, enkel- en teenchirurgie

  • Schouder- en elleboogchirurgie

  • Rug- en wervelkolomchirurgie

  • Kinderorthopedie

  • Sportorthopedie

  • Traumatologie

  • Prothese- en revisiechirurgie

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.