phone icon 088 - 708 5876 Login medewerkers

Anko Boelens: ‘Team Sunweb heeft ondanks blessureleed goed gepresteerd’.

Datum:16 December 2019 20:03

OCON Sportmedische kliniek behandelt niet alleen reguliere sporters, maar begeleidt ook individuele topsporters en topteams, waaronder de wielerploeg Team Sunweb. De sportartsen Anko Boelens en Camiel Aldershof hielden de renners afgelopen seizoen letterlijk in het zadel. Een terugblik.

Anko Boelens begint met wat hij als grootste dieptepunt beschouwt. “De val van Edo Maas in de Piccolo Lombardia, de beloftenrit van de Ronde van Lombardije. In oktober. Tijdens een afdaling kwam er ineens een auto het parcours op rijden. Hij heeft er een dwarslaesie aan overgehouden en zal nooit meer kunnen wielrennen. Edo zat in het opleidingsteam van Team Sunweb. Verschrikkelijk. Zoiets hakt er wel in”.

Blessureleed
Voor wat betreft de prestaties van de ‘grote’ wielerploeg is Boelens kort en bondig: “Sportief gezien was het wat minder, maar als ik kijk naar wat wij toebedeeld hebben gekregen was het goed genoeg. Het was een pittig seizoen, niet in de laatste plaats omdat alle topmannen geblesseerd raakten en het grootste deel van het seizoen aan de kant stonden. Wilco Kelderman brak een sleutelbeen en een nekwervel in de Catalunya (Ronde van Catalonië). Sam Oomen kampte met een vernauwde liesslagader waaraan hij geopereerd moest worden en brak in de Giro ook nog een heup. En Tom Dumoulin kon door een valpartij in de Giro de rest van het seizoen afschrijven vanwege een knieblessure. Dat was even een deceptie, zeker na het mooie vorige seizoen, maar het is ook inherent aan de wielersport. Blessureleed hoort er bij”.

Vechtersmentaliteit
Wat daar volgens Boelens tegenover staat is de vechtersmentaliteit die de groep heeft getoond. Daardoor zijn er toch nog prijzen gepakt, waaronder een vier plek in de ploegentijdrit van de Tour de France. Kelderman bracht het ondanks zijn kapotte nekwervel tot een zevende plek in de Vuelta. Michael Matthews won voor de tweede achtereenvolgende keer de Grand Prix van Quebec en schreef in de Catalunya twee etappes op zijn naam.

Goede sfeer
“Alle renners waren goed in vorm”, zegt Boelens. “We bleven daarom ondanks het uitvallen van de topmannen tot het eind hopen op een goed resultaat. Alle renners waren goed in vorm, uiteindelijk hebben ze ook goed gepresteerd, maar natuurlijk hoopten wij op meer. Wat wel heel positief was is dat de sfeer het hele seizoen goed is gebleven. Hopelijk gaat het in het komende seizoen in sportief opzicht ook weer beter. De voorbereidingen zijn al weer begonnen. Persoonlijk heb ik weer veel zin in de Catalunya. Ik ga er voor de zesde keer naar toe. Het is één van de oudste koers ter wereld (in 2020 voor de 100e keer) en een prachtige koers, waarin zeven dagen lang op het scherpst van de snede wordt gestreden. Het is een open wedstrijd door de Pyreneeën, waar ook voor de toeschouwers veel te genieten valt.”