phone icon 088 - 708 5876 Login medewerkers

Alpe D'Huzes - Jouw gezondheid is jouw verantwoordelijkheid!

Datum:24 January 2018 10:00

Bron: FSMI Sportgeneeskunde

De beklimming van de Alpe d’Huez is een zware lichamelijke inspanning. Bereid je daarom heel goed voor op Alpe d’HuZes. Naast goede voeding en het juiste trainingsschema is het belangrijk te weten of je lichamelijk gezond en fit bent, zodat je geen extra risico’s loopt tijdens Alpe d’HuZes.

Een goede voorbereiding in vier stappen

  1. Een sportmedisch onderzoek brengt in kaart hoe gezond en fit je bent.
  2. Maak op tijd een afspraak voor het onderzoek (bij voorkeur voor 1 april)
  3. Train voldoende en daarbij kan een sportmedisch onderzoek je helpen om jouw persoonlijke trainingsschema samen te stellen.
  4. 'Eet als een atleet': zorg voor goede voeding en een passend eetpatroon. Een sportarts kan je hierover tijdens het sportmedisch onderzoek adviseren.
     

Voor wie is een sportmedisch onderzoek?
Alpe d'HuZes raadt jou met klem aan om als deelnemer van Alpe d’HuZes of Alpe d’HuZus een sportmedisch onderzoek te doen. Met name wanneer je een onregelmatige sporter bent, je een aandoening of ziekte hebt (of hebt gehad) of wanneer er hart- en/of vaatziekten in de familie voorkomen, is een sportmedisch onderzoek zeer aan te raden.

Wat is het nut van een sportmedisch onderzoek?
Net zoals een auto elk jaar een APK dient te ondergaan, is het belangrijk je lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Jaarlijks wordt de sportwereld 150 tot 200 keer opgeschrikt door het plotseling overlijden van een sporter. In 80 procent van de gevallen is plotse hartdood tijdens of vlak na sporten het gevolg van een hartinfarct. Een sportmedisch onderzoek kan de risico’s niet uitsluiten, maar wel beperken.

Wat heb je aan de uitslag van een sportmedisch onderzoek?

  • Je hebt de zekerheid dat je door een sportarts bent 'goedgekeurd' voor deelname en dat je gezondheidstechnisch veilig kunt deelnemen.
  • Je kunt gezond en effectief trainen voor deelname aan Alpe d’HuZes of Alpe d’HuZus.
  • Je kunt de gegevens delen met team Medisch van Alpe d’HuZes. Mocht jou iets overkomen tijdens de koersdag, dan zijn jouw gegevens beschikbaar voor de artsen van ons team Medisch. Dit team kan effectiever handelen wanneer de gezondheidsgegevens van deelnemers beschikbaar zijn. 
    Meer informatie hierover vind je onder Veelgestelde vragen.


Bij wie kun je terecht voor een sportmedisch onderzoek?
Op de site van Sportzorg – een overkoepelende organisatie van SMA’s in Nederland – vind je meer informatie. Je kunt je hier aanmelden voor een sportmedisch onderzoek. Na aanmelding ontvang je een mail van SportvitalIT, met je inlogcode en de mogelijkheid een afspraak te maken met een sportarts bij jou in de buurt.

Meer informatie
Wat houdt een sportmedisch onderzoek precies in, wat kost zo'n onderzoek, wat doet het team Medisch op de berg en wat is een goed trainingsschema? Deze en vele andere vragen hebben we voor je beantwoord in de lijst met veelgestelde vragen. Staat daar je vraag niet tussen, stuur dan een mail naar [email protected].


Gericht trainen en geniet!
Of je nu gaat hardlopen, fietsen of wandelen, training is nodig om straks succesvol de Alpe d’Huez te beklimmen. Voor hardlopers en fietsers zijn diverse trainingsschema’s opgesteld door sportarts en trainer Guido Vroemen. Zie een trainingsschema altijd als leidraad en niet als ‘must’. Na een zware dag op het werk of op een dag met slechte benen moet je niet ten koste van alles een bepaalde training afwerken. Geniet van het trainen. Heel veel succes! 

Heb je eerder een sportmedisch onderzoek gehad? Check hier wat je dan moet doen.