phone icon 088 - 708 5876 Login medewerkers

Een dag in het leven van de sport fysiotherapeut

Mijn naam is Albert Struik en sinds 1979 werkzaam in ZGT. Eerst in het St. Elizabeth Ziekenhuis Almelo, daarna Twenteborg en nu dus ZGT. Ik werk drie dagdelen voor OCON-Sport, de gehele maandag en de dinsdagochtend op de sportpoli. Op de woensdagmiddag en de vrijdagmiddag werk ik op de verpleegafdeling (C1) waar de geopereerde orthopedische patiënten verblijven. Voor al deze werkzaamheden word ik gedetacheerd aan het OCON namens ZGT, afdeling fysiotherapie. Tevens werk ik in Almelo voor ZGT: poliklinische behandelingen bij voornamelijk orthopedische patiënten, klinische werkzaamheden en buiten de ziekenhuisuren voor ‘ter Brugge Fysiotherapie’, een eerste lijns fysiotherapiepraktijk in Zenderen.
Mijn persoonlijke interesse gaat vooral uit naar het revalideren van sportblessures, bijvoorbeeld na een knietrauma. Ligamentaire letsels die conservatief of na een operatie gerevalideerd moeten worden.

OCON-Sport: de werkzaamheden die ik daar verricht, samen met Jan Paalman ook sportfysiotherapeut, bestaan o.a. uit het monitoren, het in kaart brengen van de vorderingen die een patiënt wel of niet maakt na bijvoorbeeld een kruisbandoperatie. Als het nodig is geven we ondersteuning aan de perifere fysiotherapeut waar de patiënt in behandeling is als daarvoor een reden is.
Voor een operatie wordt de patiënt gescreend of hij/zij wel voldoet aan voorwaarden voor de operatie. Is de kracht, beweeglijkheid, en status van bijvoorbeeld de knie wel voldoende om verantwoord de operatie in te gaan? Voor het meten van de kracht maken we gebruik van geavanceerde apparatuur. De uitkomsten worden meteen kortgesloten met de orthopedisch chirurg. 
In de naaste toekomst volgen ook loop- en spronganalyse en andere metingen zoals een preventieve screening bij sporters met behulp van het programma SpartaNova waarbij blessure risico’s in kaart worden gebracht en de sporters het ontstaan van letsels kan beperken door zwakkere punten bij te schaven. Ook worden patiënten met dit programma gevolgd en in kaart gebracht.

Behandeladviezen worden gegeven aan patiënten die doorgestuurd worden naar ons door de sport-orthopeed, sportarts of sporttraumatoloog waar we bij OCON-Sport intensief mee samenwerken. Daarnaast zorgen wij voor een overdracht naar de juiste fysiotherapeut.

Al met al een gevarieerde baan met uitdagingen.