Een stekende pijn in de elleboog is een hardnekkige blessure

 

Een stekende pijn in de elleboog is bijna altijd een overbelastingblessure, waarbij de geïrriteerde of beschadigde spieren en pezen bij de elleboog de pijnklachten veroorzaken. Het stellen van de juiste diagnose verkort de behandeltijd en leidt tot een sneller herstel. Steken in de elleboog moeten serieus worden genomen, om het risico op een chronische klacht te minimaliseren. De orthopedisch chirurgen, sportartsen en sportfysiotherapeuten van OCON en OCON Sportmedische kliniek bezitten de kennis en ervaring voor een passende behandeling en revalidatie bij pijnscheuten in de elleboog.

 

Steken in de elleboog door een tenniselleboog of golferselleboog

 

Een steek in de elleboog is meestal het gevolg van een tenniselleboog of een golferselleboog. Bij een tenniselleboog is er sprake van een ontsteking of irritatie van de spieren en pezen aan de buitenzijde van het ellebooggewricht. Bij een golferselleboog doet de binnenkant van de elleboog pijn, doordat de irritatie en ontsteking van de elleboog zich bij de peesaanhechting aan de binnenkant van het gewricht voordoet. Een stekende pijn in de elleboog gaat gepaard met de volgende symptomen:

  • Zeurende en brandende pijn in de elleboog binnenkant of buitenkant

  • Krachtsverlies in de hand en arm

  • Drukgevoeligheid en vocht in elleboog

  • Uitstralende pijn in de onderarm en hand, met tintelingen in de vingers

  • Niet kunnen slapen op de pijnlijke elleboog

 

Te grote of lang aanhoudende overbelasting van de onderarmspieren

 

Een tenniselleboog treedt op bij een te grote of lang aanhoudende belasting van de onderarmspieren. Dit kan optreden bij huishoudelijke klusjes met gebruik van te licht gereedschap, bij zware fysieke arbeid of bij slagsporten als tennis, hockey, squash en badminton. Activiteiten als pianospelen, computergebruik of gebruik van een schroevendraaier kunnen de pijn in de elleboog al opwekken. De pijn begint aan de buitenkant van de elleboog, op de plek waar de spieren en pezen aan het bot gehecht zijn. Een golferselleboog komt ook voort uit een verkeerde of overmatige belasting van de onderarmspieren. De buigspieren zijn overbelast en geïrriteerd. Er is pijn aan de binnenkant van de elleboog en bij het buigen van de vingers en de pols in de richting van de handpalm. Deze aandoening ziet met niet alleen regelmatig bij golfers, maar ook bij tennissers, honk- en softballers en bergbeklimmers. Een beroep als bouwvakker of tegelzetter brengt een verhoogd risico op een pijnlijke elleboog aan de binnenkant met zich mee.

 

Een scharniergewricht dat gevoelig is voor letsels

 

De elleboog is een scharniergewricht, dat gevoelig is voor letsels en aandoeningen. Het ellebooggewricht wordt gevormd door enerzijds het uiteinde van het opperarmbeen (humerus) en anderzijds de twee botten van de onderarm: de ellepijp (ulna) en het spaakbeen (radius). Om de botdelen zit een beschermend laagje kraakbeen, dat soepel bewegen mogelijk maakt. De elleboog zorgt voor het kunnen buigen, strekken en draaien van de onderarm ten opzichte van de bovenarm. De sportarts en sportfysiotherapeut van OCON Sportmedische kliniek kunnen een tenniselleboog en golferselleboog adequaat behandelen en uitsluiten dat een zenuwbeknelling in de elleboog de oorzaak van de klachten is. Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.