Scheenbeen blessure

 

Een vervelende bijna zeurende, stekende pijn die begint op het middelste en onderste deel van je scheenbeen kan een indicatie zijn van MTSS. De belangrijkste symptomen zijn meestal pijn aan de binnenkant van het onderbeen, net onder de knie. Of juist net boven de binnenste enkelknobbel. In het algemeen zal het hele gebied van het scheenbeen pijnlijk aanvoelen.

 

Een typische sportblessure

 

MTSS is inspanningsgerelateerde pijn die met name aan de mediale zijde van het onderbeen wordt ervaren en is een lastige blessure die voorkomt bij 4 tot 20% van de sporters, met name hardlopers, triatleten, aerobicsinstructeurs en studenten aan sportopleidingen kunnen hiermee te maken krijgen. In bijzondere gevallen, zoals militairen die net aan hun eerste training zijn begonnen kan de incidentie zelfs oplopen tot 35%. Een meer gebruikte term is 'shin splints', maar daarmee bedoelt men niet altijd hetzelfde.

 

Voorkomen is beter dan genezen

 

Het verschijnsel MTSS komt vaker voor bij sporters dan bij mensen die minder intensief hun scheenbeen gebruiken. Met name basketballers, volleyballers en verspringers behoren tot de risico categorie. Voor beginnende hardlopers is het belangrijk te letten op een goede, vlakke ondergrond. Daarnaast is het zinvol om zeker in het begin nog niet te veel je grenzen op te zoeken. Als de spieren continu schokken moeten opvangen, dan zorgt dat voor extra druk. Daarnaast komt ook de aanhechting aan het scheenbeen onder druk te staan. Een goede voorbereiding door een gedegen warming-up is dan ook essentieel als u begint met sporten. Verdwijnen de klachten niet? Vraag advies aan de huisarts en vraag waar mogelijk om een doorverwijzing naar OCON Sportmedische kliniek. Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.