Stijve knie of knieën?

 

Stijve knieën veelvoorkomend probleem Lopen, zitten, sporten, fietsen, autorijden - de knie vormt het centrale scharnierpunt bij deze en vele andere handelingen en activiteiten die mensen ontplooien. Het is een gewricht dat we veelvuldig gebruiken en dat eigenlijk onmisbaar is. Wanneer er stijfheid in de knie ontstaat die het buigen van het kniegewricht moeilijk, pijnlijk of zelfs onmogelijk maakt, merken we pas echt welke plaats dit gewricht in ons dagelijks leven inneemt. Wij adviseren u om dan een afspraak te maken met een specialist als OCON. OCON is een instelling voor orthopedie, die u helpt van uw knieklachten af te komen. Dat maakt het beter.

 

Hoe ontstaat een stijve knie?

De oorzaken van knieproblemen met als kenmerk stijfheid zijn legio. Deze omvatten onder meer:

  • Sportblessure

  • Ongeval

  • Overbelasting

  • Artrose

 

Wanneer er een directe aanleiding bekend is, zoals letsel ontstaan bij het sporten, brengt enige tijd rust houden meestal verlichting. Afhankelijk van de ernst duurt dit soms enkele weken. Als artrose de reden is dat uw knieën stijf zijn merkt u dit veelal 's morgens bij het opstaan, wanneer het gewricht een aantal uren niet intensief gebruikt is. Lopen doet pijn en soms is een krakend geluid te horen bij het buigen of bewegen.

 

Knieën stijf - risicogroepen en voorkomen

Artrose die zich manifesteert in de knie komt met name op latere leeftijd voor, als de dikte van het kraakbeen afneemt. Het staat daarom ook wel bekend als gewrichtsslijtage. Beschadiging en uiteindelijke vermindering van het kraakbeen zijn onvermijdelijke gevolgen van het verouderingsproces en hebben effect op het onderliggende bot. Omdat bewegen moeizamer gaat en men het gewricht onbewust ontziet, is het gevolg dat de knie stijf wordt en er op den duur zelfs stijfheid in beide knieën kan optreden. Er zijn behalve veroudering echter ook een aantal andere factoren die stijve knieën door artrose veroorzaken:

  • Reactie op plaatselijke ontsteking

  • Overgewicht

  • Dagelijks zware arbeid verrichten

  • Erfelijkheid

 

 

Anatomie van het kniegewricht

Het kniegewricht wordt gevormd door de knieschijf, het bovenbeen, het scheenbeen, de kruisbanden, de kniebanden en een schijfje kraakbeen (meniscus). De meniscus versoepelt het buigen en strekken van de knie en slijtage ervan zorgt ervoor dat een knie stijf wordt. Wanneer u een stijve knie en een afspraak bij OCON wilt maken, dient u eerst contact op te nemen met uw huisarts voor een doorverwijzing. De huisarts bepaalt uiteindelijk of doorverwijzen noodzakelijk is.