Stijve, pijnlijke of dikke kuiten?

 

Soms kan men last hebben van pijnlijke kuiten en dit kan verschillende oorzaken hebben. Ook de symptomen verschillen. De een heeft niet alleen dikke of pijnlijke kuiten, de ander heeft ook stijve of kramp in de kuiten. In de kuit liggen verschillende spieren, zenuwen, pezen en bloedvaten. Het is dus van belang dat met een deskundig oog naar de klachten gekeken wordt.

 

Kuit klachten bij verschillende leeftijden

 

Wanneer u een aandoening aan de kuiten heeft kan dit zich uiten in verschillende klachten:

  • dikke kuiten

  • stijve kuiten

  • kramp in kuiten

  • pijnlijke kuiten

  • dikke pijnlijke kuit

  • vocht in kuiten

 

OCON heeft een ruime ervaring met deze klachten. Een orthopedisch chirurg kan precies zien of de dikke kuiten worden veroorzaakt door vocht in de kuiten of dat de bloedvaten de boosdoener zijn. Ook sporters die veel kramp in de kuiten hebben, doen er goed aan om eens naar de kuiten te laten kijken. OCON kan bepalen of het puur te maken heeft met over-inspanning van de spieren of dat er een achterliggende oorzaak is. Ouderen of kleine kinderen kunnen weer door andere redenen pijn of kramp in de kuiten hebben. Ons deskundige team staat klaar om voor iedere leeftijd of doelgroep een passende behandeling te bieden.

 

Twee belangrijke spieren

 

De kuit is het gespierde achterdeel van het onderbeen, tussen de knie en de enkel. De kuit is vlezig en gespierd en de bolling wordt veroorzaakt door twee belangrijke spieren. De ene is de 'tweehoofdige kuitspier' die over twee gewrichten gaat, namelijk het knie- en het enkelgewricht. De belangrijkste functie van deze spier is het buigen van het onderbeen in het kniegewricht en het strekken van de voet in het enkelgewricht. De andere spier is de 'scholspier'. Dit is een brede spier in de oppervlakkige laag aan de achterzijde van het kuitbeen en scheenbeen. Deze is door de achillespees vastgehecht aan het hielbot. Deze scholspier zorgt dat men de voet kan strekken in het enkelgewricht.

 

Vraag een verwijzing voor OCON

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.