Stijve nek en schouders; iedereen heeft er wel eens last van

 

Een stijve nek en schouders. Het is een even vervelende als vaak voorkomende klacht. Ongeveer een derde deel van alle mannen en vrouwen heeft wel eens last van nek- en schouderklachten, al dan niet gepaard gaande met hoofdpijn. In vele gevallen is er sprake van een spierverrekking door een onnatuurlijke werk- of slaaphouding of door een verkeerde beweging. Een stijve nek en schouder kunnen het gevolg zijn van tientallen oorzaken. Een adequate diagnose en dito behandeling zijn daarom van groot belang. De orthopedisch chirurgen, sportartsen en sportfysiotherapeuten van OCON en OCON Sportmedische kliniek kunnen u van uw nek- en schouderpijn afhelpen.

 

Nek- en schouderpijn kan gepaard gaan met hoofdpijn

 

Een stijve schouder en nek is vaak een onschuldige aandoening, waarbij de klachten meestal snel verdwijnen. De nekpijn kan echter ook lang aanhouden of regelmatig voorkomen. Door een chronisch verhoogde spierspanning in de nek, wordt het buigen of draaien van het hoofd pijnlijk. Er kan ook spierspanningshoofdpijn optreden. De pijn in schouder en nek leidt tot een bewegingsbeperking van het hoofd en daarmee tot een belemmering in de dagelijkse activiteiten. Bekende oorzaken van stijve schouders en nek zijn:

 • Kou op de spieren

 • Spierverrekking door een onverwachte beweging, botsing of val

 • Stress en zware vermoeidheid

 • Sporten of fysieke arbeid met te zware belasting van de nekspieren

 • Te lang in dezelfde (werk)houding zitten of staan

 • Onnatuurlijke belasting van de nek, bij boven de macht werken of zwaar tillen

 • Griep of verkoudheid

 

De nek- en schouderklachten zijn meestal een gevolg van vastzittende, verkrampte spieren. U ervaart het als een stijve nek, maar het kan ook voelen alsof de schouder op slot zit. Het kan leiden tot pijn in schouder en arm en andere klachten als hoge rugpijn en hoofdpijn. Een stijve schouder en nek kunnen ook een achterliggende ernstiger oorzaak hebben, zoals:

 • Hersenvliesontsteking

 • Whiplash

 • Slijtage van de nekwervels, ofwel artrose

 • Botontkalking

 • Nekhernia

 • Kwaadaardig gezwel, met uitzaaiingen naar de nekwervels

 • Hartklachten, met uitstralende pijn in nek en schouders

 

Stijve schouder en nek door verkeerde houding of overbelasting

 

Mensen krijgen vaak last van een stijve nek en schouders door een verkeerde houding. Bijvoorbeeld door te lang achter de computer te zitten of een onnatuurlijke slaaphouding, maar ook door repeterende werkzaamheden achter een lopende band of het schilderen of timmeren boven de macht. Een stijve nek en schouders met hoofdpijn, komt ook bij sporters voor. Het kan bijvoorbeeld een overbelastingblessure of acuut trauma zijn bij krachtsporters, of een gevolg zijn van een niet ontspannen houding bij hardlopers.

 

Effectieve behandeling tegen spierverkramping en spanningshoofdpijn

 

De nek is het achterste gedeelte van de hals, de nekwervelkolom bestaat uit zeven wervels. Daartussen ligt steeds een tussenwervelschijf, die voor schokdemping en bewegingsmogelijkheden zorgt. In de nek komen diverse zenuwen en spieren samen, die het hoofd met de romp, rug en schoudergordel verbinden. Als de nekspieren stijf worden en gaan verkrampen, hopen zich afvalstoffen in het spierweefsel op. Dit geeft nekklachten. U kunt bij OCON terecht voor een complete en effectieve behandeling van uw stijve nek en schouder, gericht op uw houding en bewegen. Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.