Tintelende onder- of bovenbenen? OCON helpt.

Tintelende of vermoeide benen kunnen heel vervelend zijn. Ze kunnen soms zelfs leiden tot gevoelloosheid, waardoor je niet meer kont lopen. Hoe ontstaan die tintelingen in boven- of onderbeen, en is er wat aan te doen?

 

Hoe ontstaan tintelende benen?

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor tintelende benen. Sommige onschuldig en eenvoudig te verhelpen, andere vereisen medisch ingrijpen. Hieronder volgt een opsomming van een aantal van die oorzaken.

  • Verkeerd gelegen in bed: u wordt 's morgens wakker en merkt dat uw been slaapt. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk, dat door het verkeerd liggen een slagader gedeeltelijk afgekneld is geweest. Hierdoor stroomt het bloed niet goed door uw been.

  • Bloedarmoede: een tekort aan rode bloedlichaampjes in het bloed veroorzaakt naast duizeligheid soms ook tintelingen in de ledematen.

  • Spataderen: door vernauwingen in de grotere aders in uw been moet het bloed een andere weg zoeken. Hierdoor springen kleinere bloedvaten en ontstaan de bloeduitstortingen, die we spataderen noemen. Deze geven een jeukend gevoel en vermoeide benen.

  • Hernia: als een van de onderste ruggenwervelschijven is verplaatst kunnen naast rugpijn ook tintelingen optreden in het rechter bovenbeen. Hogere hernia's veroorzaken juist pijn in het rechter onderbeen.

 

Wat is er aan te doen?

De tinteling van een slapend been verdwijnt meestal vanzelf. Blijf even in bed liggen en leg de voet eventueel iets hoger. Het tintelende gevoel verdwijnt dan na korte tijd.Hebt u ook vaak of altijd last van tintelende onder- of bovenbenen ga dan naar uw huisarts. Hij kan een eerste diagnose stellen en u doorverwijzen naar de juiste specialist. Soms volstaat het om uw leefgewoonten aan te passen, soms is massage noodzakelijk, maar het kan ook zijn dat u fysiotherapie of een operatie nodig hebt. Bij OCON is de specialistische kennis in huis om de juiste diagnose te stellen. En om u de juiste behandeling te geven. Dat maakt het beter.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.