Tintelende voeten en tenen? OCON helpt.

Tintelende voeten en tenen zijn anders dan pijn onder voet of tenen en leiden tot een verdoofde of prikkelende sensatie. Iedereen heeft wel eens last van tintelende voeten of tintelende tenen gehad, maar als de klachten regelmatig voorkomen, dan is het verstandig om een huisarts te bezoeken om het achterliggende probleem te laten onderzoeken. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg van OCON om tintelende tenen en voeten te verhelpen.

 

Wat zijn de oorzaken van tintelende voeten en tenen

De onschuldige vorm van tintelende voeten en tintelende tenen wordt veroorzaakt door het tijdelijk blokkeren van de bloedtoevoer. Wanneer iemand een bepaalde positie aanneemt, zoals de kleermakerszit, dan worden de aderen geblokkeerd waardoor het bloed niet goed doorstroomt. Dit leidt tot het verdoofde of prikkelende gevoel dat verdwijnt wanneer de bloedtoevoer weer hersteld wordt door van positie te veranderen. Er zijn echter ook een aantal ernstige vaat- en zenuwaandoeningen die tintelende tenen en voeten veroorzaken zoals bijvoorbeeld:

  • Fenomeen van Raynaud

  • Multiple Sclerose

  • Polyneuropathie

 

 

Bij wie komen tintelende voeten en tenen voor?

Sommige mensen, zoals mensen met overgewicht en oudere mensen, hebben een grotere kans op klachten. Bij obese mensen is het mogelijk dat vetophopingen de bloedtoevoer verslechteren. Bij ouderen komen de klachten simpelweg vaker voor omdat schade aan de vaten of zenuwen zich pas na verloop van tijd manifesteert. Ten slotte zijn tintelende tenen en voeten veelvoorkomende symptomen bij mensen die leiden aan aandoeningen als het Fenomeen van Raynaud en Multiple Sclerose.

 

De anatomie van de voeten en de tenen

De voeten en de tenen zijn essentieel om ons voort te bewegen en ons lichaam in balans te houden. De voeten en tenen bestaan uit maar liefst 26 beenderen, 33 gewrichten, 107 banden, 19 spieren en pezen en zijn in staat tot complexe bewegingen. Daarnaast dragen de voeten het hele lichaam, waardoor het gevaar van overbelasting op de loer ligt. Ook moeten de zenuwsignalen en het bloed een relatief lange afstand afleggen om de voeten en tenen te bereiken. Hierdoor zijn de voeten extra gevoelig voor klachten als tintelende tenen en tintelende voeten.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.