Vermoeide en onrustige benen? OCON helpt.

Wanneer u vaak last heeft van vermoeide benen of onrustige benen kan u dat zeer beperken in uw dagelijks leven. Bewegen kan veel pijn veroorzaken en doordat onrustige benen ook vaak in bed klachten geven kan het zijn dat u niet goed slaapt en dus vermoeid raakt. Het is dan ook belangrijk dat er bij pijnlijke, onrustige benen snel de juiste diagnose gesteld wordt en er goede behandeling gestart wordt. Bij klachten van lamme, pijnlijke en oververmoeide benen is het raadzaam om u te wenden tot een vakspecialist. OCON Sportmedische kliniek kan u snel en adequaat behandelen.

 

Mogelijke oorzaken voor vermoeide benen

Oververmoeide benen, waarbij ook pijn wordt ervaren, zijn vaak het gevolg van een doorbloedingsstoornis. Het hart pompt zuurstofrijk bloed door het lichaam. Op weg naar de benen wordt er zuurstof afgegeven aan de organen waarna het zuurstofarme bloed weer richting het hart gepompt wordt. Het terugpompen ondervindt problemen waardoor de doorbloeding trager wordt, met als gevolg het vasthouden van vocht met name in de benen. Warmte kan de klachten verergeren omdat de bloedcirculatie dan nog trager verloopt. De zogenaamde onrustige benen, restless legs, zijn ook het gevolg van een verstoorde bloedcirculatie. Vermoeide benen kunnen ook veroorzaakt worden door beroepen waarbij men lang moet staan, denk bijvoorbeeld aan kappers. Er zijn nog een aantal aandoeningen die pijn in de benen en vermoeide benen kunnen veroorzaken zoals bijvoorbeeld spataderen of een reumatische aandoening zoals reumatoïde artritis.

 

Anatomie van het been

Het been is ons onderste ledemaat dat zich onderaan de romp bevind. De voornaamste taak van de benen is de voortbeweging. We kunnen het been in gedeeltes verdelen, het bovenbeen, de knie, het onderbeen, de enkel en als laatste de voet. Het bovenbeen vormt via de heup een verbinding naar het bovenlichaam. Het bovenbeen wordt gevormd door 1 bot, de femur oftewel het dijbeen. De knieschijf zit tussen het bovenbeen en het onderbeen. Het onderbeen bestaat uit 2 delen, het scheenbeen en het kuitbeen. De voet zit via de enkel aan het onderbeen vast en bestaat uit 26 botten.

 

Tot slot

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.