Een dikke elleboog met vocht is vaak een slijmbeursontsteking

Een dikke elleboog met vocht in de elleboog is in de meeste gevallen het gevolg van een slijmbeursontsteking. Deze klacht wordt in het Latijns bursitis olecrani genoemd. De ontsteking van de slijmbeurs is vaak pijnlijk, maar het komt ook voor dat vocht in de elleboog zonder pijn optreedt. Het is een vervelende blessure die hinderlijk is bij de dagelijkse activiteiten. Bij OCON en OCON Sportmedische kliniek wordt de vochtbult op de elleboog adequaat behandeld en wordt tevens advies gegeven over hoe het beste deze aandoening in het vervolg te voorkomen.

 

Een verdikking van de elleboog door een trauma of overbelasting

Een dikke elleboog met vocht ontstaat meestal door een trauma of door overbelasting. Bij hard stoten of vallen op de elleboog kan een verdikking van de elleboog optreden, met een bloeding en ontsteking. Bij te veel en te lang leunen op de ellebogen kunnen de klachten verergeren. Een verdikking aan de binnenkant van de elleboog als gevolg van een slijmbeursontsteking ziet men ook bij aandoeningen als reumatoïde artritis en jicht, of nadat bacteriën via een huidwond in de slijmbeurs zijn terechtgekomen. Een dikke en ontstoken elleboog kan overigens ook zonder specifieke oorzaak ontstaan.De verschijnselen die optreden bij een dikke elleboog met vocht:

  • Zwelling op de punt van de elleboog

  • Een rode en warm aanvoelende huid

  • Pijn, al dan niet met steken

  • Het minder goed kunnen bewegen van de elleboog

  • Soms koortsklachten

 

Studentenelleboog door te veel en te lang leunen

Een verdikking van de elleboog kan optreden bij lang lezen of studeren. Deze kwaal wordt daarom ook wel studentenelleboog genoemd. Er wordt te veel en te lang op de ellebogen geleund. De overbelasting leidt tot een bursitis, met pijn in de elleboog. Door de langdurige druk ontstaan kleine beschadigingen in het weefsel, dat irritatie en klachten geeft. Bij langdurig werken in dezelfde houding met steunen op de ellebogen of intensieve belasting bij sporten (bijvoorbeeld tennissen), kan ook vocht in de elleboog komen. Het vocht in de elleboog hoeft geen pijn te doen in rust, maar de pijn kan zich uiten of toenemen bij bewegen.

 

Tijdige en gerichte behandeling om chronische bursitis te voorkomen

De elleboog is het gewricht tussen het opperarmbeen in de bovenarm en het spaakbeen en de ellepijp in de onderarm. De slijmbeurs in de elleboog bevindt zich vlak onder de huid, op het botuitsteeksel aan de achterzijde van het ellebooggewricht. De slijmbeurs heeft de functie van stootkussentje, zodat er bij leunen en stoten niet te veel druk op het bot komt. Dit zakje met vloeistof (bursa) zorgt er ook voor, dat de spieren en pezen soepel langs het gewricht bewegen. Een ontstoken slijmbeurs vult zich met vocht, met als gevolg dat de elleboog dik wordt en er steken in de elleboog kunnen optreden. Tijdige en deskundige behandeling door een sportarts of sportfysiotherapeut is noodzakelijk, om te voorkomen dat dit een chronische aandoening wordt.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.