Voetkramp? OCON helpt.

Kramp in voeten en benen is het gevolg van onwillekeurige samentrekkingen van de spieren. Deze kramp komt voor tijdens het sporten, na hevige inspanningen of plotseling terwijl u aan het rusten bent. De pijn in voorvoet of middenvoet kan zorgen voor een ondraaglijke pijn waar op het moment zelf niets tegen lijkt te helpen. Als u regelmatig last heeft van kramp in voeten of tenen, dan kunt u uw huisarts om advies vragen. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar OCON om uw pijnklachten te verhelpen.

 

Wat veroorzaakt kramp in voet?

Er zijn een aantal oorzaken bekend van de kramp in voeten die zorgen voor pijn onder de voorvoet. De kramp in de voet is vaak een signaal van vermoeidheid door bijvoorbeeld overbelasting. Overbelasting door overgewicht is ook een mogelijke oorzaak van de kramp en pijn onder de voorvoet. Voorbeelden van andere oorzaken van voetkramp zijn:

  • Doorgezakte voet

  • Neuralgie

  • Voedingstekort (tekort aan magnesium, kalium of vitamine D)

  • Lopen op slecht zittend schoeisel of hoge hakken

 

Wanneer krijg ik last van kramp in voeten?

U heeft ongetwijfeld wel eens een voetballer naar de grond zien gaan tijdens de verlenging van een voetbalwedstrijd. Vervolgens schieten de medespelers en de medische staf hem te hulp om zijn been te strekken en zijn voet te koelen. De vermoeidheid door een extreme inspanning heeft ertoe geleid dat de spieren in zijn voet willekeurig samentrekken en zorgen voor een hevige pijn onder de voorvoet. Ook mensen met overgewicht of met doorgezakte voeten lopen meer kans op kramp en pijn onder voorvoet of middenvoet. Ten slotte zijn er een aantal aandoeningen die de pijn in voorvoet kunnen veroorzaken zoals hart- en vaatziekten die de doorbloeding belemmeren.

 

De anatomie van de voet

De voet bestaat uit de voorvoet, de middenvoet en de achtervoet. Deze drie onderdelen bevatten 26 beenderen, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Kramp uit zich vaak door middel van pijn in voorvoet of middenvoet door de aanwezigheid van relatief veel spiervezels op een kleine oppervlakte.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.