Zware en pijnlijke voeten als terugkerend verschijnsel

 

Zware voeten en benen. Iedereen heeft er wel eens last van, bijvoorbeeld na langdurige fysieke arbeid, intensief sporten of een dagje winkelen. Het kan echter ook voorkomen dat het zwaar gevoel in de benen steeds terugkeert en zelfs pijnlijk is. In de meeste gevallen is dit een gevolg van een slechte bloedcirculatie. Dit vraagt om tijdige en adequate behandeling, aangezien een verminderde bloeddoorstroming kan leiden tot spataderen of trombose met verstopte aderen. De orthopedisch chirurgen van OCON en fysiotherapeuten van OCON Sportmedische kliniek zijn erin gespecialiseerd om u van uw klachten van pijnlijke zware benen af te helpen.

 

Een slechte bloedcirculatie hoofdoorzaak van loodzware benen

Vrouwen hebben vaker last van zware pijnlijke benen dan mannen. Ongeveer één op de vier vrouwen heeft regelmatig te kampen met loodzware benen. Niet alleen de benen voelen zwaar, maar er kan ook sprake zijn van pijnlijke bovenbenen, onderbenen en voeten en tintelingen. Er kan tevens een drang om te bewegen optreden, ook 's nachts. Zware benen in bed leidt weer tot een slechte nachtrust, zodat men al vermoeid aan de nieuwe dag begint. Een zwaar gevoel in de benen kan door meerdere oorzaken optreden:

 • Te weinig lichaamsbeweging

 • Langdurig stil staan of stil zitten

 •  

 • Fysieke overbelasting van de benen

 • Overgewicht

 • Zwangerschap

 • Ouderdom met verminderde vaatstructuur

 • Vernauwing van de bloedvaten, versterkt door roken

 • Erfelijke aanleg

 

 

Mensen met staand beroep hebben verhoogde kans op zware benen

Mensen met staande beroepen hebben vaker last van zware benen dan die zittend werk verrichten. Bekend is dat vele kappers na hun werkzaamheden pijnlijke zware benen voelen en vaak te kampen hebben met slapeloosheid door rusteloze benen. Het is een probleem, dat onder meer ook voorkomt in de gezondheidszorg (verpleegkundigen, artsen, chirurgen), detailhandel (winkelpersoneel), logistiek (magazijnmedewerkers) en schoonmaakbranche. Verder hebben bijvoorbeeld politieagenten en treinconducteurs een beroep, waarbij lang staan vereist is. Steunkousen kunnen helpen tegen een zwaar gevoel in de benen. Daarnaast verkleinen voldoende rust, een goede verzorging en bewuste leefgewoonten de kans op het krijgen van pijnlijke zware benen. Enkele tips om loodzware benen te voorkomen:

 • Voldoende beweging met evenwichtige rustmomenten

 • Niet roken en weinig koffie en alcohol drinken

 • Voorkom overgewicht

 • Geen strakke kleding of hoge hakken dragen

 • Af en toe de benen omhoog leggen

 • Koude benendouche ter stimulering van de bloedcirculatie

 • Beenmassages

 

De kans op zware bovenbenen en zware onderbenen wordt groter met het klimmen der jaren. Naarmate men ouder wordt, worden de bloedvaten nauwer en neemt de kwaliteit van de aderen af. Spataderen worden zichtbaar en het gevoel van onrustige benen heeft vaak een storende invloed op de dagelijkse activiteiten. Dit hoeft men niet voor lief te nemen. Voldoende bewegen, aandacht voor de lichaamshouding en een gezonde leefstijl helpen om een zwaar gevoel in de benen te voorkomen. De sportfysiotherapeuten van OCON helpen u met adviezen en een gerichte behandeling van uw vermoeide en pijnlijke benen af.

 

Pijnlijke zware benen: risico op spataderen en trombose

Een slechte bloedcirculatie is oorzaak nummer één van zware bovenbenen en zware onderbenen. Het hart pompt via de slagaderen zuurstofrijk bloed door het lichaam, via de aderen worden afvalstoffen en zuurstofarm bloed afgevoerd. De bloedstuwing van de benen naar het hart gebeurt tegen de zwaartekracht in. Bij een verminderde bloedcirculatie, bijvoorbeeld door te lang staan of zitten en te weinig lichaamsbeweging, wordt er te weinig bloed naar het bovenlichaam teruggepompt. Dit ervaart u als een zwaar gevoel in benen. Het ontoereikende bloedtransport naar het hart geeft een verhoogde druk op de aderwanden in de benen, met als gevolg dat de aderkleppen niet meer goed sluiten en bloed zich in de benen ophoopt. Dit wordt ook wel spataderen genoemd. De vertraagde en minder functionerende bloedcirculatie verhoogt ook de kans op trombose, waarbij een bloedstolsel een bloedvat afsluit. Dit geeft een felle pijn en vraagt om snelle behandeling, om te voorkomen dat de bloedprop zich verplaatst naar vitale organen als het hart, longen of hersenen.

 

Wilt u graag een afspraak maken bij OCON? Dit kan alleen als u een verwijzing van uw huisarts heeft. Maak voordat u contact met ons opneemt eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of een afspraak bij OCON noodzakelijk is.