phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

DBC’s
Ziekenhuizen in Nederland factureren via een DBC-zorgproduct*. DBC staat voor diagnose-behandelcombinatie. Dit werkt als volgt:

 

In plaats van apart te betalen voor elke behandeling, zoals een injectie of röntgenfoto, betaalt u een pakket aan zorg. Soms heeft u meer behandelingen of onderzoeken gehad. Of juist minder dan wat in de DBC staat. Toch blijft de prijs gelijk.

 

Een DBC opent op de eerste dag dat u bij de specialist komt en blijft maximaal 120 dagen openstaan (90 dagen voor niet-operatieve behandelingen). Als het behandeltraject langer duurt, opent een vervolg-DBC. De looptijd hiervan is altijd 120 dagen.

 

Video: hoe werken DBC’s?  

 

* Het facturatiesysteem is een landelijk systeem dat niet door een ziekenhuis anders ingericht kan worden. Behalve het invoeren van de diagnose, verloopt al het andere geautomatiseerd en buiten het ziekenhuis om.

 

De DBC in combinatie met het eigen risico
De startdatum van de DBC is bepalend voor het eigen risico. Telkens als er een DBC start en er een consult of behandeling plaatsvindt, betaalt u voor dat jaar eigen risico. Dit geldt voor een eerste DBC, maar ook voor een vervolg-DBC.

 

In onderstaande afbeelding is weergegeven hoe dit allemaal werkt:

 

 


Waarom moet ik mijn eigen risico over vorig jaar ineens betalen, mijn behandeling is al lang afgerond?
Uw zorgverzekeraar ontvangt de factuur enkele weken nadat de DBC afgesloten en gecontroleerd is. Daarna bepaalt uw zorgverzekeraar hoeveel eigen risico u verschuldigd bent. Het DBC-systeem is ingewikkeld en tijdrovend. Soms duurt het meer dan een jaar voordat uw zorgverzekeraar uw eigen risico bij u in rekening brengt. Lang nadat uw behandeltraject is afgerond.

 

 

 

Bron: Zorgwijzer